Špičková kvalita (Proof)

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2005 - Zlatá mince Současnost - Tančící dům v Praze, Proof

Zlatá mince Současnost - Tančící dům v Praze, Proof

Zlatá mince Současnost - tančící dům v Praze z cyklu Deset století architektury, Špičková kvalita (Proof)

Více informací


29 500Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince Současnost - tančící dům v Praze, Proof

 

Nominální hodnota : 2000 Kč

Autor : ak. soch. Vladimír Oppl

Materiál : 999,9 Au

Průměr : 20 mm

Síla : 1,55 mm

Ryzí hmotnost : 1/5 oz

Hrubá hmotnost : 6,22 g

Provedení : špičková kvalita

Hrana : hladká

Limitovaný náklad : 3.500 ks

Emise : 20.09.2005

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna , Jablonec nad Nisou

Zlatá mince je uložena v ochranné plastové kapsli a následně v červené krabičce s logem České národní banky. Součástí je též certifikát pravosti ČNB.

 

Tuto minci nabízíme také v běžné kvalitě !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na lícní straně mince je kompozice heraldických zvířat z velkého státního znaku České republiky s českým lvem uprostřed. Při spodním okraji mince je opis "ČESKÁ REPUBLIKA", nad ním dvouřádkový nápis s nominální hodnotou mince "2000 Kč" a při levém, horním a pravém okraji opis "DESET STOLETÍ ARCHITEKTURY". Heraldická zvířata i texty jsou umístěny na pozadí kosočtverečné sítě, která připomíná prosklenou nárožní věž Tančícího domu, a s níž se zvířata i písmo částečně prolínají.

Na rubové straně mince je vyobrazen Tančící dům z podhledu, který se částečně prolíná s písmeny neuzavřeného opisu "současnost - tančící dům v praze" a s číslicemi ročníku ražby "2005" při spodním okraji. V pravé spodní části mince jsou umístěny stylizované iniciály autora výtvarného návrhu, akademického sochaře Vladimíra Oppla.

 

Tančící dům v Praze - současnost

    V 90. letech 20. století získalo hlavní město České republiky novou dominantu - komerční budovu Nationale Nederlanden na rohu Jiráskova náměstí a Rašínova nábřeží, zvanou Tančící dům. Pojmenování stavby je odvozeno od tvaru dvou nárožních věží, které připomínají snad nejslavnější taneční pár všech dob - Freda Astaira a Ginger Rogersovou.

    Tančící dům, na který není názor veřejnosti (zejména té laické) zcela jednotný, je dílem dvou architektů: amerického architekta kanadsko-polského původu Franka Gehryho a českého architekta jugoslávského původu Vlado Miluniče. Byl postaven v letech 1994 až 1996 a je představitelem zatím nejmodernějšího směru tzv. dekonstruktivní architektury, která využívá geometrie volných forem. Protože projekt takové stavby se neobejde bez třírozměrného počítačového modelování, říká se jí rovněž stavba digitálního (21.) století. Tančící dům je fakticky první takovou stavbou, byť oficiálně je prvenství přiznáváno jinému Gehryho dílu, Guggenheimovu muzeu v Bilbau.

Zdroj : webové stránky ČNB

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.