Špičková kvalita (Proof)

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2004 - Zlatá mince Empír - zámek Kačina, Proof

Zlatá mince Empír - zámek Kačina, Proof

Zlatá mince Empír - zámek Kačina z cyklu Deset století architektury, Špičková kvalita (Proof)

Více informací


12 600Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince Empír - zámek Kačina, Proof

 

Nominální hodnota : 2000 Kč

Autor : Josef Oplíštil

Materiál : 999,9 Au

Průměr : 20 mm

Síla : 1,60 mm

Ryzí hmotnost : 1/5 oz

Hrubá hmotnost : 6,22 g

Provedení : špičková kvalita

Hrana : hladká

Limitovaný náklad : 3.500 ks

Emise : 21.04.2004

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna , Jablonec nad Nisou

Zlatá mince je uložena v ochranné plastové kapsli a následně v červené krabičce s logem České národní banky. Součástí je též certifikát pravosti ČNB.

 

Tuto minci nabízíme také v běžné kvalitě !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Na lícní straně mince je stylizované průčelí jednoho ze dvou pavilonů zakončujících boční křídla zámku Kačina se čtyřmi dórskými sloupy. Na pavilonu je umístěna volná kompozice heraldických zvířat ze státního znaku České republiky (slezská orlice, český lev, moravská orlice) stylizovaná do tympanonu. V kladí nad sloupy je název státu "ČESKÁ REPUBLIKA" , ve spodní části mince pod sloupy název cyklu "DESET STOLETÍ ARCHITEKTURY" a nominální hodnota mince. Je zde rovněž značka mincovny.

Dominantu rubové strany mince tvoří dva dórské sloupy a nad nimi při horním okraji mince vyobrazení zámku. Na vrcholech sloupů pod zámkem je umístěn ve čtyřech řádcích text vztahující se k námětu mince, letopočet ražby a autorská značka autora výtvarného návrhu mince pana Josefa Oplištila.

 

Zámek Kačina - empír

 

    Zámek Kačina je považován za nejvýznamnější dílo českého empíru. Jeho jméno je odvozeno od vsi Kačín, patřící kdysi sedleckému klášteru, která zanikla pravděpodobně již ve 13. nebo 14. století. Louky, jež na jejím místě vznikly, byly nazvány Kačina. Od husitských dob bylo toto místo důležitým vojenským shromaždištěm. Koncem 17. století tady vznikla obora, kterou zhruba o sto let později zakoupil hrabě Jan Karel Chotek. Jeho syn Jan Rudolf Chotek zde nechal vybudovat přírodní park podle plánů vídeňského architekta a dendrologa Jacquina. Hrabě Chotek byl velmi vzdělaný a zcestovalý a rozhodl se postavit ve svém parku a oboře na Kačině zámek podobný panským sídlům v Anglii, Itálii a Francii.

    Zámek vznikl v letech 1802 až 1822 podle plánů drážďanského architekta Schurichta a pod vedením pražských stavitelů Fischera a Jöndla. Při stavbě bylo vše podřízeno reprezentativnosti objektu. Ústřední částí zámku s neobvyklým půdorysem tvaru luku je jednopatrová budova se sloupovým toskánským průčelím (pět jónských sloupů) završeným tympanonem s alegorickou a mytologickou sochařskou výzdobou znázorňující zemědělství a lov. V této budově byl byt majitele zámku a reprezentační místnosti (kruhový vstupní sál, taneční sál, jídelna, salóny). Po obou stranách centrální budovy jsou boční křídla ve tvaru části kruhu se sloupovou kolonádou (po každé straně 20 sloupů); v nich byly byty pro služebnictvo a hostinské pokoje. Každé křídlo je zakončeno jednopatrovým pavilonem, který má podobně jako hlavní budova průčelí tvořené sloupy a završené tympanonem s reliéfní výzdobou. Sloupy jsou však dórské a jsou pouze čtyři. V jižním pavilónu je knihovna s ústředním kruhovým sálem se sloupovým ochozem a sloupovou galerií v prvním patře, v severním divadlo a malá kaple. Tento pavilon byl však dokončen později vnukem a dědicem Jana Rudolfa Chotka, Jindřichem Chotkem.

    V r. 1945 byl zámek při válečných událostech velmi poškozen, vnitřní empírové zařízení bylo zcela zničeno. Po válce připadl zámek státu a vzhledem k významné tradici, kterou Kačina měla v rozvoji zemědělství, zde byla zřízena historická expozice Státního zemědělského muzea. Dnes je zde Muzeum českého venkova, odborný úsek Národního zemědělského muzea v Praze.

Zdroj : webové stránky ČNB

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.