Špičková kvalita (Proof)

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2004 - Zlatá mince Novogotika - zámek Hluboká, Proof

Zlatá mince Novogotika - zámek Hluboká, Proof

Zlatá mince Novogotika - zámek Hluboká z cyklu Deset století architektury, Špičková kvalita (Proof)

Více informací


19 900Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince Novogotika - zámek Hluboká, Proof

 

Nominální hodnota : 2000 Kč

Autor : ak. soch. Jiří Věneček

Materiál : 999,9 Au

Průměr : 20 mm

Síla : 1,60 mm

Ryzí hmotnost : 1/5 oz

Hrubá hmotnost : 6,22 g

Provedení : špičková kvalita

Hrana : hladká

Limitovaný náklad : 3.500 ks

Emise : 08.09.2004

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna, Jablonec nad Nisou

Zlatá mince je uložena v ochranné plastové kaplsli a následně v červené krabičce s logem České národní banky. Součástí je též certifikát pravosti ČNB.

 

Tuto minci nabízíme také v běžné kvalitě !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na lícní straně mince je ve spodní části detail litinové konstrukce verandy obepínající oranžerii zámku. Nad ním je umístěna umělecká kompozice heraldických zvířat ze státního znaku České republiky s českým lvem uprostřed. Název státu "ČESKÁ REPUBLIKA" je pod heraldickými zvířaty, název cyklu "DESET STOLETÍ ARCHITEKTURY" je v neuzavřeném opisu při levém, spodním a pravém okraji mince. Vyobrazení a texty doplňuje nominální hodnota mince a značka mincovny.

Dominantou rubové strany je průčelí zámku Hluboká, v jehož popředí je umístěn schwarzenberský erb s klenoty a řádem Zlatého rouna. Vpravo od erbu jsou iniciály autora výtvarného návrhu mince, akademického sochaře Jiřího Věnečka.

 

Zámek Hluboká - novogotika

    V místech, kde dnes stojí novogotický zámek Hluboká, stával přibližně od poloviny 13. století hrad původním jménem Fronburg. České pojmenování Hluboká je ze 14. století a vzniklo pravděpodobně podle polohy hradu nad hlubokým vltavským údolím. Hrad, původně královský, měl v průběhu let mnoho majitelů a prodělal mnoho stavebních změn.

    Koncem 15. století prošel významnou renovací, jejímž cílem bylo zejména zesílit opevnění. Za panování Jáchyma z Hradce začala přestavba hradu na renesanční zámek, po jejímž dokončení nezůstalo z původní budovy téměř nic. Po bělohorské porážce připadla Hluboká generálovi Marradasovi, jehož potomci ji prodali Schwarzenberkům. Třetí majitel z tohoto rodu, Adam František, nechal zámek přestavět do barokní podoby, v níž se zachoval až do 19. století. Počátkem r. 1840 začala na podnět manželky majitele zámku kněžny Eleonory Schwarzenbergové rozsáhlá přestavba v romantickém duchu novogotiky podle anglického Windsoru. Většina zdí starého zámku byla stržena a podle plánů vídeňského architekta Františka Beera se započalo se stavbou zámku nového. V průběhu přestavby nahradil vídeňského architekta knížecí stavitel Ferdinand Damas Deworetzky. V r. 1855 byla dokončena větší část stavby, úplné dokončení však se datuje až rokem 1871. Současně se zámkem se změnilo i jeho okolí, kde byl vybudován rozsáhlý anglický park. Zámek byl spojen zimní zahradou s jízdárnou a konírnou, které byly v letech 1952 - 55 adaptovány na Alšovu jihočeskou galerii.

Zdroj : webové stránky ČNB

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.