Stříbrné Smart mince roku 2019

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2019 - Stříbrná mince 1 NZD Nové Město Pražské

2019 - Stříbrná mince 1 NZD Nové Město Pražské

Stříbrná mince 1 NZD Vznik královského hlavního města Praha - Nové Město pražské - rok 2019

Více informací


1 690Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Stříbrná mince 1 NZD Vznik královského hlavního města Praha - Nové Město pražské - rok 2019

 

Autor : Fojtů Zbyněk, Ak. soch.

Materiál : stříbro - Ag 999

Nominální hodnota : 1 NZD

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 30 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 1.000 ks

Emise : duben 2019

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do stříbrné papírové etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Po Starém Městě se ve čtyřdílné minisérii stříbrných mincí České mincovny s názvem Vznik královského hlavního města Praha objevuje Nové Město pražské.

Nové Město založil roku 1348 Karel IV., a není proto divu, že v něm není nouze o historické pamětihodnosti. Má však co nabídnout také milovníkům moderní architektury – důkazem je takzvaný Tančící dům. Příběh eklektické stavby, která svým vzhledem připomíná postavy tanečníků Ginger Rogersové a Freda Astaira, se začal psát v roce 1945 na sklonku druhé světové války. Prahu tehdy bombardovali Američané, kteří si ji spletli s Drážďany, a jednou z jejich obětí se stal dům stojící na nároží Rašínova nábřeží a Jiráskova náměstí. Trvalo patnáct let, než byly definitivně odklizeny trosky, a dalších třicet let, než bylo rozhodnuto, co s volnou parcelou. Autory myšlenky zástavby se stali Václav Havel, který bydlel v sousedním domě, spolu s architektem Vladem Milunićem, který k práci přizval Franka Gehryho. Od samého začátku se počítalo s tím, že se budova bude vyklánět nad křižovatku, a symbolizovat tak společnost, která se po dekádách totalitní strnulosti dala opět do pohybu. Odvážný projekt byl dokončen v roce 1996 a dodnes rozděluje společnost – je vnímán jako architektonický skvost a magnet na turisty i jako urážka historického hlavního města.

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.