Stříbrné Smart mince roku 2020

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2020 - Stříbrná mince Strom života - Crystal Coin 2 NZD

2020 - Stříbrná mince 2 NZD Crystal Coin - Strom života

Stříbrná mince 2 NZD Crystal Coin - Strom života - rok 2020

Více informací


2 990Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná mince 2 NZD Crystal Coin - Strom života - rok 2020

 

Autor : Brodská Petra, Dis.

Materiál : stříbro - Ag 999

Nominální hodnota : 2 NZD

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 50 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 1.000 ks

Emise : leden 2020

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do modré papírové etue. Součástí je též certifikát pravosti ČM a.s.

Unikátní stříbrné mince s broušeným českým křišťálem jsou výsledkem spojení tradičních jabloneckých řemesel – medailérství České mincovny a sklářství společnosti Preciosa –, jaké nemá na celém světě obdoby. Novým přírůstkem do dárkové řady Crystal Coin se v roce 2020 stal motiv stromu života.

Stromy nám dávají kyslík, který dýcháme, ovoce, které nás posilní, dřevo, která nás zahřeje a ochrání, a v neposlední řadě jsou potěchou pro oko i duši. Stejně jako zdravý strom by každý z nás měl mít hluboké kořeny, silný kmen a bohatou korunu. Není divu, že stromy patří k nejuctívanějším symbolům na světě a že významné stromy najdeme ve většině světových kultur. Například Bible vypráví o stromu poznání – jabloni, která byla symbolem neposkvrněného lidstva a jejíž zakázané ovoce okusila Eva. Čínská mytologie hovoří pro změnu o broskvoni – její kořeny hlídá drak, korunu ochraňuje fénix a jediný plod, který se urodí každé tři tisíce let, zajistí člověku nesmrtelnost. V severských ságách najdeme Yggdrasil – jasan, který prorůstá všemi rovinami existence a představuje samotný vesmír. Ať už je jejich význam náboženský, filozofický či folklórní, všechny tyto stromy jsou vyjádřením prastarého konceptu „stromu života“, který symbolizuje jednotu a vzájemné propojení veškerého stvoření.

Zdroj: Internetové stránky ČM, a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.