Stříbrné Smart mince roku 2023

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2023 - Niagárské vodopády - Nikola Tesla

2023 - Niagárské vodopády - Nikola Tesla

Stříbrná mince 1 NZD Nikola Tesla - Niagárské vodopády - rok 2023

Více informací


2 090Kč vč. DPH

3 zboží na skladě

Stříbrná mince 1 NZD Nikola Tesla - Niagárské vodopády - rok 2023

Autor : Baltaev Asamat, DiS.

Materiál : stříbro - Ag 999

Nominální hodnota : 1 NZD

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 1.500 ks

Emise : červen 2023

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Poslední stříbrná mince ze čtyřdílné minisérie věnované geniálnímu vynálezci Nikolu Teslovi připomíná zkrocení Niagarských vodopádů.

Ve „válce proudů“, která měla rozhodnout, čím bude poháněn svět, šlo o vědecké ideály, budoucnost lidstva i spoustu peněz. Thomas Edison, který propagoval stejnosměrný proud, i Nikola Tesla, který přišel s proudem střídavým, potřebovali pro své technologie získat politiky a širokou veřejnost. Příležitost zazářit, a to doslova, jim dala světová výstava v Chicagu. Akce konaná u příležitosti 400. výročí objevení Ameriky měla být přehlídkou americké výjimečnosti, a pořadatelé proto vypsali výběrové řízení na dodání velkolepého veřejného osvětlení. Jako efektivnější a levnější se nakonec ukázaly Teslovy technologie, které Chicagu nabídl průmyslník George Westinghouse. Město osvětlily desítky tisíc žárovek a miliony návštěvníků oněměly úžasem. Díky Teslovi mohli lidé pozorovat například první noční fotbalové utkání v dějinách. Světová výstava předčila všechna očekávání a střídavý proud si získal mnoho příznivců. Jedním z nich byl i dosavadní skeptik Lord Kelvin, který rozhodoval, kdo dostane příležitost využít nespoutanou a neomezenou energii Niagarských vodopádů. Tesla, kterého moc vody fascinovala už od dětství, po této příležitosti okamžitě skočil. Ve výběrovém řízení opět porazil Edisona a ve spolupráci s Westinghousem postavil první vodní elektrárnu na světě. Trvalo to pět náročných let, ale v roce 1896 do města Buffalo dorazila první elektřina. Hlad po energii rostl a co nevidět elektřina proudila i do New Yorku, kde poháněla metro a rozsvítila Broadway. Niagarská elektrárna se rozšiřovala a další vznikaly po celých Spojených státech, kde do roku 1920 poskytovaly čtvrtinu veškeré elektřiny. To vše díky Teslovi, který dokázal zkrotit sílu přírody…

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.