Stříbrné Smart mince roku 2023

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2023 - Stříbrná mince Jaroslav Hašek 80 NZD - 1 kg

2023 - Stříbrná mince Jaroslav Hašek 80 NZD - 1 kg

Stříbrná kilogramová investiční mince 80 NZD - Jaroslav Hašek - rok 2023

Více informací


37 990Kč vč. DPH

2 zboží na skladě

Stříbrná kilogramová investiční mince 80 NZD - Jaroslav Hašek - rok 2023

 

Autor : Wichnerová Majka, ak. soch.

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 1000 g

Průměr :  90 mm

Provedení : Standard

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : duben 2023

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové etue ze světlého dřeve. Součástí je tét certifikát pravosti.

V roce 2023 si připomínáme 100. výročí úmrtí Jaroslava Haška. Velkému spisovateli vzdává hold velká stříbrná mince České mincovny, jejíž hmotnost čítá celý jeden kilogram ryzího stříbra.

Bohém, bouřlivák, šprýmař, provokatér, recesista, mystifikátor, tulák, anarchista, piják, bigamista, legionář, bolševik, politik, novinář, básník a humorista, který napsal na 1500 povídek, črt, satir, kabaretních výstupů, humoresek, fejetonů a článků. Na to, že strávil pět let ve válce a dožil se pouhých čtyřiceti let, po sobě Jaroslav Hašek zanechal pozoruhodné dílo. Jeho nejsilnějšími stránkami byly vtip a ironie. Liboval si v postavách lidových chytráků, kteří dokáží podat hluboké myšlenky zábavným způsobem. V bizarních příbězích dokázal vyhrotit sociální kontrasty až do podoby groteskního a sarkastického výsměchu. Kladl důraz na nonsens a nahodilost, čímž se blížil dadaistickým snahám o nové umění. To vše bylo určující i pro jeho stěžejní dílo z let 1921–1923, které bylo v průběhu století přeloženo do 58 světových jazyků… Vlastenecký prosťáček superarbitrovaný pro blbost, nebo vykuk, který na úsvitu války svými neuvěřitelnými výklady záměrně vytáčí lidi k nepříčetnosti? Takový je milovaný i zatracovaný hrdina čtyřdílného románu s názvem Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Kultovní příběh, který zesměšňoval dobový militarismus a zároveň vyzdvihoval humor jako způsob přežití v krizových situacích, bohužel zůstal nedokončen, ale i tak ze svého autora učinil jednoho ze sta nejčtenějších spisovatelů světa…

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.