Stříbrné Smart mince roku 2023

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2023 - Poklady starých civilizací II. 2 NZD

2023 - Poklady starých civilizací II. 2 NZD

Stříbrná investiční mince 2 NZD - Poklady starých civilizací II. - rok 2023

Více informací


2 890Kč vč. DPH

5 zboží na skladě

Stříbrná uncová investiční mince 2 NZD - Poklady starých civilizací II. - rok 2023

 

Autor : Cvengrošová Ludmila

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 42 g

Průměr :  50 mm

Provedení : Standard

Hrana : vroubkovaná

Náklad : 500 ks

Emise : květen 2023

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do papírové dárkové etuje.

V reliéfu druhé stříbrné mince z cyklu, který představuje poklady starých civilizací, se objevují hned dvě pamětihodnosti – megalitický komplex Stonehenge a soška Myslitele.

  • Anglická Salisburská pláň je domovem pěti stovek prehistorických monumentů. Tím nejznámějším je bezpochyby Stonehenge. Nikdo dnes neví, k čemu tento komplex menhirů a kamenných kruhů, který se začal stavět tři tisíce let před naším letopočtem, sloužil. Ale ať už byl chrámem, observatoří, pohřebištěm či léčebnou, setkávali se zde lidé takzvané megalitické kultury, jejíž stopy nacházíme podél pobřeží Atlantiku – od Španělska přes Anglii po Skandinávii. Údiv vzbuzuje i způsob, jakým byl Stonehenge postaven. Bez moderních technologií byly některé z kamenů přepraveny ze vzdálenosti až 300 kilometrů, přičemž ty nejtěžší z nich váží 50 tun.
  • Neolitická kultura Hamangia, která žila a tvořila na území mezi Dunajem a Černým mořem pět tisíc let před naším letopočtem, po sobě zanechala cenné keramické artefakty – malované nádoby s komplexními geometrickými vzory a realisticky zpracované sošky. Typické pravěké plastiky, jakou je například Věstonická venuše, byly objeveny v dávných obydlích a představují stojící ženy bez tváře, se zvýrazněnými atributy mateřství. Nálezy z oblasti dnešního Rumunska se však výrazně liší – nejenže byly uloženy v ženském hrobě, ale navíc zpodobňují přemýšlející postavy. Dvojice sošek, které jsou mistrovským dílem neolitického umění, je známá jako Myslitel a Sedící žena.

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.