Stříbrné Smart mince roku 2023

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2023 - Stříbrná mince Mikuláš Koperník 80 NZD - 1 kg

2023 - Stříbrná mince Mikuláš Koperník 80 NZD - 1 kg

Stříbrná kilogramová investiční mince 80 NZD - Mikuláš Koperník - rok 2023

Více informací


37 990Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Stříbrná kilogramová investiční mince 80 NZD - Mikuláš Koperník - rok 2023

 

Autor : Wichnerová Majka, Ak. soch.

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 1000 g

Průměr :  90 mm

Provedení : Standard

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : únor 2023

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové etue ze světlého dřeve. Součástí je tét certifikát pravosti.

V roce 2023 si připomínáme 550 let od chvíle, kdy na svět přišel astronom Mikuláš Koperník. Velké osobnosti vzdává hold velká stříbrná mince České mincovny, jejíž hmotnost činí celý jeden kilogram.

Mikuláš Koperník se narodil v Polsku roku 1473. Vystudoval několik univerzit a stal se vskutku renesančním člověkem – matematikem, právníkem, lékařem i duchovním. Vytvářel mapy, připravoval bitevní strategie, působil jako poslanec a stal se kandidátem na biskupa, ale ze všeho nejvíce ho přitahovala astronomie. Po letech výpočtů a pozorování hvězdné oblohy došel k závěru, že tehdejší představy o uspořádání kosmu jsou mylné. Všeobecně uznávaná geocentrická teorie tvrdila, že Země je středem vesmíru a Slunce obíhá kolem ní. Koperník však namísto toho představil opačně pojatou heliocentrickou soustavu, do jejíhož středu umístil Slunce. I tato teorie měla k přesnému vystižení poměrů na obloze daleko, ale v historii astronomie sehrála klíčovou roli. Poprvé od dávného starověku se totiž objevil někdo, kdo se Zemi odvážil uzmout její výsadní postavení. Koperník se oprávněně obával negativní reakce katolické církve, a proto s publikováním svého životního díla váhal. Převratné pojednání „O obězích nebeských sfér“ tak vyšlo až těsně před jeho smrtí a záhy se zařadilo na index zakázaných knih. Přestože v tehdejší době nebylo snadné oponovat společnosti, jež posuzovala astronomické jevy na základě bible, Koperníkovo učení, ze kterého čerpáme dodnes, inspirovalo řadu dalších velikánů – Galilea, Keplera i Newtona…

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.