Zlaté medaile roku 2019

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2019 - Sada dukátů České republiky 2019 - Země Koruny české

2019 - Sada dukátů České republiky 2019 - Země Koruny české

2019 - Dukátová řada ČR rok 2019 - Země Koruny české - sada 4 zlatých medailí


Více informací


97 850Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

2018 - Dukátová řada ČR rok 2019 - Země Koruny české - sada 4 zlatých medailí

 

Autor : Vitanovský Michal, ak. soch

Materiál : zlato - Au 986

Celková hmotnost : 62,83 g

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 100 sad

Emise : leden 2019

Ražba : Česká Mincovna a.s.

- tato luxusní sada uložená v dřevěné kazetě obsahuje :

Jednodukát ČR

Průměr : 19,75 mm Hmotnost : 3,49 g

Dvoudukát ČR

Průměr : 25 mm Hmotnost : 6,98 g

Pětidukát ČR

Průměr : 34 mm Hmotnost : 17,45 g

Desetidukát ČR

Průměr : 42 mm Hmotnost : 34,91 g

Každá zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a všechny společně jsou uloženy do dřevěné mahagonové etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Již od roku 1997 představuje tradiční výroční Dukátová řada České mincovny ryze česká témata. V roce 2019 je čtveřice zlatých ražeb věnována historickým zemím Koruny české, které dnes tvoří Českou republiku.

„Výtvarně vyjádřit existenci našeho státu je možné mnoha způsoby – s pomocí historické nebo současné perspektivy, prostřednictvím teritoriálních vztahů, rozhodujících děl umění a techniky, dějinného vývoje, významných osobností a tak dále. Některé z vyjmenovaných možností už byly v mincovnictví použity, jiné je těžké aplikovat v omezeném prostoru ražeb,“ říká akademický sochař Michal Vitanovský, který se při práci na Dukátové řadě rozhodl propojit minulost se současností.

Ucelená dukátová řada se skládá ze čtyř ražeb:

  • Dukát – SLEZSKO
  • Dvoudukát – MORAVA
  • Pětidukát – ČECHY
  • Desetidukát – ČESKÁ REPUBLIKA

Společná strana dukátových ražeb s ročníkem 2019 předkládá zjednodušenou mapu České republiky. V horní části ji doprovází lineárně naznačená současná státní vlajka a ve spodní části se nachází Svatováclavská koruna. „Společné užití obou motivů zdůrazňuje kontinuitu naší historické a současné státnosti. Stejná myšlenka se pak promítá i do mapy našeho státu. Její lineární členění zachycuje současnou síť krajů a dělení perlovcem zase naznačuje staré zemské hranice. Šrafury, které hranice přesahují, pak připomínají starší rozsah zemského území,“ vysvětluje autor Dukátové řady.

Dalším společným motivem dukátových ražeb jsou zemské znaky historických zemí Koruny české – český lev, moravská orlice a slezská orlice – doplněné pamětihodnostmi typickými pro jednotlivé regiony. „Krásných památek u nás najdeme mimořádné množství, a ne všechny z nich jsou všeobecně známé. Pochopitelně jde o výběr z výběru a vždycky bude něco chybět,“ dodává Michal Vitanovský.

Komplet uložený do luxusní dřevěné etue vychází v nákladu pouhých 100 kusů. Nedílnou součástí sady je speciální certifikát pravosti s průvodním slovem autora.

Zdroj: Internetové stránky ČM, a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.