Zlaté medaile roku 2020

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2020 - Zlatý jednodukát sv. Václava se zlatým certifikátem

2020 - Zlatý jednodukát sv. Václava se zlatým certifikátem

Zlatý jednodukát sv. Václava se zlatým certifikátem - rok 2020

Více informací


9 990Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatý jednodukát sv. Václava se zlatým certifikátem - rok 2020

 

Autor : Horák Petr, Mgr.

Materiál : zlato - Au 986

Hmotnost : 3,49 g

Průměr : 20 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 1.000 ks

Emise : září 2020

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do vínové kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Zlaté dukáty patří ke stěžejním produktům České mincovny. V roce 2020 se na ražbách, které udělají radost sběratelům, vlastencům i každému, kdo hledá originální a hodnotný dárek, objevuje svatý Václav.

První české zlaté mince, kterým se říkalo dukáty, nechal razit sám král Karel IV. Když pak na český trůn nastoupili Jagellonci, vůbec poprvé se v jejich reliéfu objevila postava svatého Václava – patrona českých zemí. Obsah zlata v dukátech byl bedlivě kontrolován, a tak patřily k nejspolehlivějším mincím své doby. V Evropě budily důvěru a českým zemím dodávaly prestiž. Závazná hmotnost každého dukátu byla stanovena na 3,49 g a ryzost použitého zlata na 986/1000. Postupně se začaly objevovat i nejrůznější násobky – od dvoudukátu po stodukát – a dukáty zůstaly legálním platidlem ještě po několik staletí. Dukátové mince byly raženy také za první republiky, kdy se z nich stal oblíbený dárek pro nejrůznější významné události, a k poslednímu pokusu o obnovení jejich ražby došlo v roce 1951. Na tuto tradici navazují nové zlaté dukáty České mincovny, které jsou opět věnovány osobnosti legendárního přemyslovského knížete.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.