Zlaté Smart mince roku 2021

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2021 - Zlatá mince 5 NZD Protektorát Čechy a Morava - Válečný...

2021 - Zlatá mince 5 NZD Protektorát Čechy a Morava - Válečný rok 1939

Zlatá mince 5 NZD Protektorát Čechy a Morava - Válečný rok 1939 - rok 2021

Více informací


7 990Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince 5 NZD Protektorát Čechy a Morava - Válečný rok 1939 - rok 2021

 

Autor : Hric Miroslav, Mgr. Art., Art. D.

Materiál : zlato - Au 999,9

Nominální hodnota :  5 NZD

Hmotnost : 3,11 g

Průměr : 16 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 300 ks

Emise : březen 2021

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti ČM a.s.

První zlatá mince České mincovny ze čtyřdílné minisérie Válečný rok 1939 připomíná zřízení protektorátu Čechy a Morava, ke kterému došlo několik měsíců před vypuknutím druhé světové války.

Období protektorátu Čechy a Morava patří k nejtemnějším kapitolám českých dějin. Dne 16. března 1939 byla ve zbytcích naší země, která byla rozbita mnichovským diktátem, nastolena nacistická diktatura. Naším jediným účelem se tehdy stalo sloužit Třetí říši a nenasytným požadavkům jejího vůdce. Předválečné Československo patřilo mezi deset nejbohatších a průmyslově nejvyspělejších států světa a totalitní režim potřeboval pro své výboje jeho bohatý válečný potenciál… Přestože zlí jazykové tvrdí, že jsme se namísto boje zbaběle podřídili, není to pravda. Nevzdali jsme se. Samozřejmě tu byli tací, kteří poznali, že kdo bude pracovat pro Německo, bude mít relativní klid. Na druhou stranu ale řada lidí pochopila, že když nacisté uspějí, formální autonomie protektorátu ani existence českého národa nebudou mít dlouhého trvání. Tito vlastenecky uvědomělí lidé zformovali domácí odboj. Důstojníci a politici vytvářeli ilegální organizace v ústraní konspiračních bytů nebo v hlubokých lesích a nepřístupných horách. Umělci psali protiokupační texty a vytvářeli protinacistické kresby v osamění svých pracoven a ateliérů. Dělníci prováděli sabotáže ve zbrojních továrnách beze svědků. Veřejnost neváhala demonstrovat odpor vůči nacistické okupaci tak, aby to viděl celý svět… Díky všem těmto hrdinům – opěvovaným i neznámým – náš národ překonal útrapy druhé světové války se ctí.

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.