Zlaté Smart mince roku 2023

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2023 - Zlatá mince 25 NZD Oscar Wilde - Slavní umělci

2023 - Zlatá mince 25 NZD Oscar Wilde - Slavní umělci

Zlatá mince 25 NZD Oscar Wilde - Proof - rok 2023

Více informací


32 990Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Zlatá mince 25 NZD Oscar Wilde - Proof - rok 2023

 

Autor : -

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : září 2023

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Poznámka :

Toto zboží čeká na svou ražbu. Chcete-li mít jistotu dodání tohoto titulu, neváhejte s objednávkou.

Emitent (výrobce) si vyhrazuje právo upravit cenu, náklad, technické parametry a datum emise mincí či medailí. Cena je pouze orientační. Může být upravena výrobcem dle pohybu cen drahých kovů na světových trzích.

Na zlaté minci České mincovny z volného cyklu, který připomíná významné osobnosti světové kultury, se objevuje Oscar Wilde.

Oscar Wilde přišel na svět mezi dublinskou smetánku. Vyrůstal v domácnosti, která byla vyhlášeným intelektuálním centrem, a tak se setkával s řadou význačných osobností. Skvěle mezi ně zapadl. V Irsku i v Oxfordu, kam odešel studovat, oslňoval pronikavým intelektem, mrštným jazykem a smyslem pro humor. Pozornost na sebe strhával také extravagantním vystupováním a oblékáním. Průměrnost se mu hnusila. Proslul jako lev salonů a vyhledávaný společník, ale svůj vypravěčský talent uplatňoval také s perem v ruce. Stal se uznávaným básníkem, dramatikem, prozaikem i esejistou – autorem citlivých veršů, brilantních studií i netradičních pohádek. Povídkovou kariéru zahájil Strašidlem cantervillským, do románového světa udělal díru Obrazem Doriana Graye a divadelními prkny otřásla jeho komedie Jak je důležité míti Filipa. Odmítal pokryteckou morálku vyšších vrstev viktoriánské Anglie, otevřeně vystupoval proti nevkusu a kladl důraz na estetické hodnoty. Žil moderně a svobodně – bez ohledu na konvence. Propadl dekadentním názorům a s gustem šokoval prudérní společnost. To se mu však stalo osudným. Za vášnivý románek s mladým šlechticem mu byly vyměřeny dva roky žaláře a nucených prací. Dřívější obdivovatelé na něj plivali, rodina se ho zřekla, jeho díla byla zakázána a z vězení vyšel jako zlomený člověk. Tvůrčí elán vyprchal a mistr slova nakonec zemřel ve vyhnanství – osamocený, v bídě a s podlomeným zdravím…

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.