Zlaté Smart mince roku 2023

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2023 - Zlatá investiční mince 100 NZD Tycho de Brahe a...

2022 - Zlatá investiční mince 100 NZD Tycho de Brahe a Johannes Kepler

Zlatá investiční mince 100 NZD Tycho de Brahe a Johannes Kepler - rok 2023

Více informací


142 000Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Zlatá investiční mince 100 NZD Tycho de Brahe a Johannes Kepler - rok 2023

Autor : -

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 62,2 g

Průměr : 40 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : září 2023

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Poznámka :

Emitent (výrobce) si vyhrazuje právo upravit cenu, náklad, technické parametry a datum emise mincí či medailí. Cena je pouze orientační. Může být upravena výrobcem dle pohybu cen drahých kovů na světových trzích.

Na zlaté minci České mincovny z volného cyklu, který je věnovaný slavným historickým dvojicím, se objevují astronomové Tycho Brahe a Johannes Kepler.

Příchod komety byl odpradávna považován za zlé znamení – podle pověr totiž vlasatice zvěstovala válku a mor. Německého chlapce Johannese Keplera však uchvátila natolik, že studium náboženství vyměnil za matematiku a astronomii. Pozorování hvězdné oblohy musel oželet, neboť byl silně krátkozraký, a pohyb nebeských těles proto studoval především teoreticky – s pomocí dokonalých výpočtů… Dán Tycho Brahe byl jako mladík rovněž ovlivněn zlověstným nebeským úkazem, ale v jeho případě šlo o zatmění slunce. Protože měl ostříží zrak, svou kariéru astronoma postavil na systematických a přesných pozorováních s pomocí vyspělých přístrojů, které sám konstruoval… Osud tomu chtěl, aby se životy obou vědců protnuly. Nejprve si dopisovali a díky podnětné korespondenci si uvědomili, že když spojí své přednosti, mohli by dosáhnout netušeného poznání. Setkali se na samém konci 16. století v Praze, kde Brahe působil jako dvorní astronom Rudolfa II. Jak už to u velkých osobností bývá, jejich vztah byl bouřlivý, ale produktivní. Brahe Keplerovi poskytl jeden z největších souborů astronomických dat v lidských dějinách, jenže o pouhý rok později zemřel. I tento krátký čas však stačil k tomu, aby Kepler pochopil, vypočítal a popsal fyzikální zákonitosti vesmíru. Tři „Keplerovy zákony“, které popisují pohyb planet okolo Slunce, jsou dodnes platné – bez jejich znalosti se nelze vydat ke hvězdám…

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

  • Provedení špičková kvalita (proof)
  • Hrana hladká

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.