Zlaté Smart mince roku 2023

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2023 - Zlatá mince 8000 NZD Orel - 1 kg - orientační cena

2023 - Zlatá mince 8000 NZD Orel - 1 kg - orientační cena

Zlatá kilogramová investiční mince 8000 NZD - Orel - rok 2023

Více informací


1 650 000Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Zlatá kilogramová investiční mince 8000 NZD - Orel - rok 2023

 

Autor : Dašek Martin, MgA.

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 1000 g

Průměr : 85 mm

Provedení : Standard

Hrana : hladká

Náklad : 15 ks

Emise : leden 2023

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dřevěné etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Uvedená cena je pouze orientační, konečnou aktuální cenu Vám sdělíme na dotaz/vyžádání.

Dodání do 14ti dnů.

Světové investiční mince bývají věnovány silným národním symbolům a ani „Orol“, který je první ražbou svého druhu určenou pro slovenský trh, není výjimkou. Hmotnost zlaté mince České mincovny s ročníkem 2023 činí celý jeden kilogram.

Na příležitost k sebeurčení čekali Slováci dlouho a trpělivě – jako dravý pták, který krouží na nebi nad majestátními Tatrami a vyhlíží svou kořist. Není divu, že slovenští básníci a obrozenci 19. století brali orla jako spřízněnou duši a že sám Ľudovít Štúr pojmenoval kulturní přílohu Slovenských národních novin „Orol tatránski“. Navzdory nepřejícným pokusům svrchovaných vládců si Slováci uchovali svou kulturu, jazyk a povahu, až se jim nakonec podařilo vybojovat si nezávislost. Symbolem všeho, čeho dosáhli, byl opět orel, který odpradávna představuje sílu, vítězství, svobodu a vznešenost, ale také vzkříšení a nový život. Dravec, který je představitelem křesťanského nebeského království, odkazuje též na slovenskou náboženskou tradici.

V roce 2023 dostaly všechny varianty investiční mince zbrusu nový reliéf, ale hlavní myšlenka zůstala zachována. Reverzní straně vévodí letící orel skalní, který je pánem Tater, a pod ním se tyčí velkolepý horský vrchol Kriváň. Averzní strana je pak poseta ornamenty čičmanského vzoru, který je unikátním doplňkem slovenské lidové architektury. Protože licenci k vydávání investičních mincí České mincovny poskytuje tichomořský ostrov Niue, nese averz ještě jeho nezbytné atributy – státní znak, nominální hodnotu 8000 DOLLARS (NZD) a rok emise 2023. Propracovaný reliéf je dílem medailéra MgA. Martina Daška.

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.