Špičková kvalita (Proof)

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2016 - Stříbrná mince Československá národní rada - Proof

Stříbrná mince Československá národní rada - Proof

Pamětní stříbrná mince vydaná k 100. výročí Vzniku Československé národní rady, Proof

Více informací


1 050Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Pamětní stříbrná mince vydaná k 100. výročí Vzniku Československé národní rady, Proof - emise únor 2016

 

Nominální hodnota : 500 Kč

Autor : MgA. Josef Šafařík, Ph.D.

Materiál : 925 Ag, 75 Cu

Průměr : 40 mm

Síla : 2,75 mm

Hmotnost : 25 g

Provedení : špičková kvalita (Proof)

Hrana : hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 25 g *"

Limitovaný náklad : 8.600 ks

Emise : 10. února 2016

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna, a.s.

Každá stříbrná mince je uložena v ochranné plastové kapsli a vložena do tmavě modré krabičky. Součástí NENÍ certifikát pravosti České národní banky.

 

Tuto minci nabízíme také v běžné kvalitě (standard) !!!

 

Na lícní straně mince je rozkvétající lipová ratolest, kterou překrývá český prapor, v jehož listu je položen český lev, doprovázený na horním a dolním okraji praporu textem „SVOBODNÝ JE TEN NÁROD, KTERÝ NENÍ PODŘÍZENÝ MOCI JINÉHO NÁRODA“. Po obvodu pětisetkoruny je v opisu text „ČESKÁ REPUBLIKA“ a označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „500 Kč“. Název státu je od nominální hodnoty oddělen na začátku tečkou a na konci značkou České mincovny, která je tvořena kompozicí písmen „Č“ a „M“.

Na rubové straně pětisetkoruny jsou prapory Slovenska a Čech překryty rakousko-uherským orlem. V popředí je prapor Československé národní rady stylizovaný do tvaru meče. Po obvodu mince je v opisu text „ČESKOSLOVENSKÁ NÁRODNÍ RADA“ a pod vyobrazením meče jsou letopočty „1916“ a „2016“. Text je od letopočtů oddělen ze začátku tečkou a na konci iniciály autora MgA. Josefa Šafaříka, DiS., Ph.D, které jsou tvořené písmeny „JS“.

 

 

Založení Československé národní rady

    Období první světové války bylo téměř od jejího počátku spojeno se snahami o vytvoření samostatného státu Čechů a Slováků . Jedním z prvních kroků bylo, když 14. listopadu 1915 vydal Český komitét zahraniční z podnětu Tomáše Garrigua Masaryka provolání podepsané představiteli krajanských spolků , na jehož základě byl de facto vyhlášen Rakousku-Uhersku boj.

    Na aktivity Českého komitétu zahraničního následně navázala Československá národní rada (původně Česká), která vznikla v únoru 1916 v Paříži jako reprezentativní orgán zahraničního odboje. Vystupovala s programem utvoření samostatného československého státu, pro nějž se pokoušela získat vlády dohodových států . Jejím předsedou byl Tomáš Garrigue Masaryk, místopředsedou Josef Dürich, členem předsednictva Milan Rastislav Štefánik a generálním tajemníkem Edvard Beneš. Svojí činnost veřejnosti Česká národní rada přibližovala zejména prostřednictvím časopisů La Nation Tchéque ( Český národ) a Československá samostatnost.

    Výsledkem činnosti rady byl mimo jiné dekret o vytvoření česko-slovenské armády ve Francii, která podléhala velení Československé národní rady v Paříži. Dále se podílela na organizaci a řízení československých legií. Koncem války v červnu až září 1918 byla rada postupně uznána vládami Francie, Velké Británie, USA a Japonska za oficiální představitelku budoucího československého státu. Dne 14. října 1918 byla rada přetvořena v tzv. prozatímní československou vládu v Paříži. Formálně zanikla 14. listopadu 1918 vytvořením první vlády Československé republiky.

Zdroj textu či obrazové části: internetové stránky ČNB

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.