Zlaté medaile roku 2014

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2014 - Zlatá medaile Karel Kryl - Au 1/2 Oz

2014 - Zlatá medaile Karel Kryl - Au 1/2 Oz

Zlatá medaile Karel Kryl  - rok 2014

Více informací


23 900Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá medaile Karel Kryl - rok 2014

 

Autor : ak. soch. Zbyněk Fojtů

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká, číslovaná

Náklad : 99 ks!!!

Emise : duben 2014

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě červené krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Mimořádné osobnosti přísluší mimořádná emise. Při příležitosti nedožitých 70. narozenin připravila Česká mincovna ražbu medaile k poctě českého písničkáře, básníka, novináře, výtvarníka a především člověka Karla Kryla. Zlatá půluncová medaile potěší všechny obdivovatele výjimečné renesanční osobnosti 20. století. Podobu pamětní medaile osobně schválila Maria Magdalena Kryl, vdova po Karlu Krylovi..

Karel Kryl se narodil 12. dubna 1944 v Kroměříži. Byl jedním z čelních představitelů takzvaného českého protestsongu. "Básník s kytarou" je autorem všech textů svých známých pamfletických písní i delších poetických skladeb.

Jeho prarodiče se věnovali knihtisku, jejich rodinná tiskárna však byla v 50. letech minulého století zlikvidována komunisty. Karel se chtěl nejdříve stát hrnčířem, poezie a hudba ho však plně pohltily. Svou první píseň - Nevidomá dívka - vydal v roce 1968. V témže roce vyšla jeho první deska s titulní písní "Bratříčku, zavírej vrátka", která vznikla jako okamžitá reakce na vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa. V roce 1969 Karel Kryl emigroval do Německa a usadil se v Mnichově. Externě a posléze i jako zaměstnanec spolupracoval s redakcí Svobodné Evropy. Další jeho desky (mimo LP Monology) vycházely již v exilu.

Do vlasti se Karel Kryl vrátil nakrátko v listopadu 1989 kvůli pohřbu své matky. Prvotní nadšení ze sametové revoluce jej záhy opustilo a v roce 1990 zveřejnil nejprve kritickou píseň Sametové jaro, poté se kritice porevolučního vývoje věnuje na albech Monology, básních Demokracie, Timur a jeho parta a dalších.

Karel Kryl zemřel 3. března 1994 v Mnichově na následky těžkého infarktu. Zanechal za sebou početně, ale především duchovně obrovské dílo, za nějž se mu in memoriam dostalo právem mnoha poct: stal se držitelem stříbrné pamětní medaile Univerzity Karlovy za přínos pro duchovní rozvoj a morální podporu národa (1994), Ceny Františka Kriegla (1995) a ceny české GRAMMY (Síň slávy – 1995). 28. října 1995 mu také prezident Václav Havel udělil in memoriam medaili Za zásluhy II. stupně.

12. dubna 2014 se mu dostává další zasloužené pocty - Česká mincovna vydává zlatou a stříbrnou medaili při příležitosti jeho nedožitých sedmdesátin. Svůj proslulý výtvarný um při návrhu medaile zúročil akademický sochař Zbyněk Fojtů. Na averzní straně ztvárnil písničkáře s jeho nezaměnitelným lehkým úsměvem, na reverzní straně pak použilsiluety kytary vytvořenou ze slov jeho písní a symbol přestřiženého ostnatého drátu. Zlatá pamětní medaile přinese do vaší sbírky noblesní vzpomínku na velkou osobnost novodobé historie. Zlatá půluncová medaile Karel Kryl vychází v přísně limitovaném nákladu pouhých 99 kusů ručně číslovaných na hraně.

Zdroj: internetové stránky ČM

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.