Běžná kvalita (standard)

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2001 - Zlatá mince Románský sloh - rotunda ve Znojmě, standard...

Zlatá mince Románský sloh - rotunda ve Znojmě, Proof

Zlatá mince Románský sloh - rotunda ve Znojmě z cyklu Deset století architektury, Běžná kvalita (standard)

Více informací


26 500Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince Románský sloh - rotunda ve Znojmě, Běžná kvalita

 

Nominální hodnota : 2000 Kč

Autor : ak. soch. Jiří Harcuba

Materiál : 999,9 Au

Průměr : 20 mm

Síla : 1,4 mm

Ryzí hmotnost : 1/5 oz

Hrubá hmotnost : 6,22 g

Provedení : běžná kvalita

Hrana : vroubkovaná

Limitovaný náklad : 2.500 ks

Emise : 21.03.2001

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna, Jablonec nad Nisou

Zlatá mince je uložena v ochranné plastové kapsli a následně v tmavě červené krabičce České národní banky. Součástí NENÍ certifikát pravosti ČNB.

 

Tuto minci nabízíme také ve špičkové kvalitě !!!

 

 

Na lícní straně je umístěna umělecká kompozice heraldických zvířat jednotlivých zemských znaků. Pod českým lvem je umístěn současný znak Znojma. Název státu " ČESKÁ REPUBLIKA " a označení nominální hodnoty "2000 Kč" je umístěno ve třech řádcích pod kompozicí heraldických zvířat. Při obvodu mince v opisu je umístěn text "DESET STOLETÍ ARCHITEKTURY"

Ústřední obraz rubové strany představuje Přemysla Oráče s volky na pozadí rotundy. Obraz Přemysla Oráče byl inspirován freskou zobrazující legendu o uvedení Přemysla Oráče na knížecí stolec kněžnou Libuší. V neuzavřeném opisu zleva doprava je text "ZNOJMO - ROTUNDA" a "ROMÁNSKÝ SLOH". Uprostřed textu je umístěno písmeno "H", což je iniciála autora návrhu, akademického sochaře Jiřího Harcuby. Ročník ražby "2001" je uveden pod volky. Ražbu provedla Česká mincovna v Jablonci nad Nisou, jejíž značka je umístěna na lícní straně mince uprostřed pod označením měny "Kč".

 

Znojmo - románská rotunda

    Rotunda byla postavena za vlády Břetislava I. koncem první poloviny 11. století na předhradí nově budovaného znojemského hradu.

    Rotunda sv. Kateřiny, původně zasvěcena P. Marii, plnila funkci hradní kaple při sídle znojemských údělných knížat z rodu Přemyslovců. Mnozí z nich usilovali o ovládnutí pražského knížecího stolu, až Konrád II. na něj roku 1092 skutečně usedl.

    Roku 1134 patrně při příležitosti uvedení Konráda II. Znojemského do jeho údělu a při jeho sňatku se srbskou princeznou Marií, byla loď rotundy zaklenuta kupolí. Současně byla celá rotunda vyzdobena monumentálními malbami. V apsidě rotundy je zobrazena Mandorla s Kristem na trůnu spolu s P. Marií a sv. Janem Křtitelem. Malby v kupoli představují apoštoly a anděly s žezly, píšící evangelisty cherubíny a holubice Ducha svatého. Na stěnách lodi jsou v pásech znázorněny tři cykly. Jako první je umístěn Christologický cyklus (Zvěstování, Navštívení, Narození, Sen sv. Josefa, Zvěstování pastýřům, Klanění tří králů, Vraždění neviňátek). Nad ním je zobrazena legenda o uvedení Přemysla Oráče na knížecí stolec kněžnou Libuší a třetí pás zobrazuje slavný genealogický cyklus přemyslovských panovníků. U triumfálního oblouku je zobrazen knížecí donátorský pár.

    Věhlas rotundy je založen hlavně na zobrazení dynastického cyklu. Tento cyklus zachycuje vývoj vládnoucího rodu Přemyslovců od mýtických počátků až po tehdy současná česká a moravská knížata.

Zdroj : webové stránky ČNB

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.