Smart mince roku 2015

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2015 - Sada 4 stříbrných mincí 1 NZD Českoslovenští letci v...

2015 - Sada 4 stříbrných mincí 1 NZD Českoslovenští letci v RAF

Sada 4 stříbrných mincí 1 NZD Českoslovenští letci v RAF - Znaky perutí - rok 2015

Více informací


4 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Sada 4 stříbrných mincí 1 NZD Českoslovenští letci v RAF - Znaky perutí - rok 2015

 

Autor : Zbyněk Fojtů

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 16 g (4x)

Průměr : 34 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 500 ks

Emise : říjen 2015

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Každá stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a všechny společně jsou uloženy do dřevěné etue společně s certifikátem pravosti a brožurou.

Po rozpadu Československa a zřízení Protektorátu Čechy a Morava roku 1939 se naši piloti jen těžko smiřovali s osudem své vlasti. Přes nebezpečí ohrožení života i byrokratické průtahy proto hledali cestu, jak by mohli bojovat se zlem nacistické Třetí říše v zahraničí. Přestože byli ve vzduchu velmi úspěšní a zařadili se k elitním letcům, bitva o Polsko a Francii neměla dlouhého trvání. Po jejich pádu se oči německé agrese upřely na Velkou Británii. Českoslovenští stíhací i bombardovací letci byli rychle začleněni do útvarů Královského letectva a vyznamenali se v průběhu bitvy o Británii i celé druhé světové války. V československých jednotkách často sloužili i cizí příslušníci a naopak – řada československých letců sloužila v cizích útvarech. Odvaha členů našich posádek byla o to větší, že v případě sestřelení a zajetí nebyli, na rozdíl od ostatních letců, pokládáni za válečné zajatce, ale coby občané Německem ovládaného Protektorátu za velezrádce.

Po návratu do vlasti se jejich zkušenosti ukázaly jako neocenitelné při budování nové československé armády, kde zastávali mnoho vedoucích úloh. Po únorovém převratu roku 1948 se však komunistický režim obrátil k létajícím hrdinům západní fronty zády. Propuštění z armády bylo pro řadu z nich pouhým začátkem. Odměnou za věrnost vlasti v její nejtěžší hodině se jim staly perzekuce, věznění, mučení i krutá smrt.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.