Smart mince roku 2016

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2016 - Sada 4 stříbrných mincí 1 NZD Šlechtický rod pánů ze...

2016 - Sada 4 stříbrných mincí 1 NZD Šlechtický rod pánů ze Žerotína

Sada 4 stříbrných mincí 1 NZD Šlechtický rod pánů ze Žerotína - rok 2016

Více informací


5 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Sada 4 stříbrných mincí 1 NZD Šlechtický rod pánů ze Žerotína - rok 2016

 

Autor : ak. soch. Michal Vitanovský

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 16 g (4x)

Průměr : 34 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 800 ks

Emise : červen 2016

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Každá stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a všechny společně jsou uloženy do dřevěné etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Každý rok jsou prostřednictvím sad mincí představovány nejvýznamnější české šlechtické rody. V roce 2016 to jsou moravští pánové ze Žerotína, kteří prosluli jako válečníci, hodnostáři i vůdčí osobnosti protestantského hnutí.

PLICHTA ZE ŽEROTÍNA (1291–1322) proslul jako turnajový rytíř i jako válečník ve skutečných bitvách středověku. Angažoval se v bojích proti Habsburkům toužícím po trůnu vymřelých přemyslovců a zúčastnil se křížové výpravy proti pohanským Prusům. Zemřel smrtí rytíře v bitvě u Mühldorfu, kde dovedl svého pána Jana Lucemburského k vítězství. Jeho dobový portrét se nedochoval – na reverzu mince je vyobrazen v kroužkové zbroji, kterak třímá meč.

KAREL STARŠÍ ZE ŽEROTÍNA (1564–1636), politik, voják, spisovatel a kultivovaný šlechtic, byl velkou a zároveň tragickou postavou protestantských stavů Českého království. Rozpoznal rizika českého stavovského povstání, ale pokus o neutralitu a politický kompromis v konfrontaci s Habsburky se mu nezdařil. Dobrovolně zvolil emigraci, ale nakonec zemřel na své Moravě uprostřed třicetileté války. Na reverzu mince je vyobrazen v pozdějším věku s úctyhodným plnovousem.

ALŽBĚTA JULIÁNA ŽEROTÍNOVÁ Z OPPERSDORFU (přibližně 1630–1669) byla přivdanou slezskou šlechtičnou, která převedla rod Žerotínů přes krizové období, kdy hrozilo jejich vymření. Jako katolička vylepšila pozici svého muže, který před sňatkem konvertoval, a stal se tak přijatelným pro Habsburky. Její úděl byl typický pro ženu této doby. Byl řetězem těhotenství, který ji stál život. Ze sedmi dětí přežili dva synové – jeden z nich se stal pokračovatelem rodu. Reverz mince vychází z vynikajícího malířského portrétu a krásu urozené paní podtrhuje ozdoba ve vlasech.

KAREL EMANUEL ZE ŽEROTÍNA (1850–1934) vystudoval práva a vstoupil do státní služby. Úřednickou dráhu však opustil, aby se mohl věnovat politické kariéře. Stal se poslancem Říšské rady a časem i tajným radou. Vrcholem jeho politické dráhy byla funkce Moravského místodržícího, která z něj činila nejvyššího představitele státní správy v zemi. Zplodil pouze tři dcery, a byl tak posledním mužským potomkem starobylého rodu. Dochovalo se množství jeho fotografií a na reverzu mince ho najdeme ve společenském oděvu s pěstěným knírkem.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.