Stříbrné medaile roku 2017

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2017 - Stříbrná medaile České pečetě - Vladislav Jindřich

2017 - Stříbrná medaile České pečetě - Vladislav Jindřich

Stříbrná medaile apoštol České pečetě - Vladislav Jindřich - rok 2017

Více informací


2 290Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná medaile České pečetě - Vladislav Jindřich - rok 2017

 

Autor : Michal Vitanovský

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 42 g

Průměr : 50 mm

Provedení : standard - patina

Hrana : hladká s popisem

Náklad : 500 ks

Emise : srpen 2017

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkového blistru.

Nová série stříbrných medailí České mincovny, které jsou zkrášleny patinou, vás zavede do atraktivního světa sfragistiky, tedy vědy, která se zabývá pečetěmi. Cyklus postupně představí řadu unikátních značek, které byly ve středověku užívány na našem území, a první emise patří Vladislavu Jindřichovi.

Jméno Vladislava Jindřicha, bratra Přemysla Otakara, nepatří v české historii k nejzářivějším. Je však potřeba dodat, že neprávem. V době, kdy přemyslovským rodem už po několik desetiletí zmítala vražedná konfrontace, se rozhodl mocenským bojům učinit přítrž. Když léta páně 1197 stanul poblíž Prahy se svým vojskem proti armádě svého bratra, nezaútočil. Naopak Přemyslu Otakarovi nabídl olivovou ratolest a přenechal mu vládu nad zemí. Pozoruhodné gesto, které budoucím generacím zajistilo mír a prosperitu, nemá ve světových dějinách obdoby, a nemělo by proto být nikdy zapomenuto.

Averzní strana medaile, připomíná uzavření míru mezi znesvářenými Přemyslovci. Výjev, na kterém bratři odkládají meče a podávají si ruce, je doplněn opisem VLADISLAV JINDŘICH – 1197 a značkou s nápisem ČESKÉ PEČETĚ, která prostupuje celou sérií.

Reverz pak patří vyobrazení dobové pečeti, které dominuje rytíř, jehož výzbroj a výstroj odpovídá konci 12. století. Lev ve štítu jezdce na pečeti knížete Vladislava Jindřicha je považován za první zobrazení tohoto heraldického zvířete u nás.

V osmidílné sérii, která se na naše dávné dějiny dívá originálním způsobem, se můžete těšit ještě na jednu panovnickou pečeť, dvě šlechtické pečetě, dvě církevní pečetě a dvě městské pečetě. Každá z nich je uložena do výpravného balení s ilustracemi a průvodním slovem autora.

Emitent (výrobce) si vyhrazuje právo upravit cenu, náklad, technické parametry a datum emise mincí či medailí. Cena je pouze orientační. Může být upravena výrobcem dle pohybu cen drahých kovů na světových trzích.

 

Zdroj: internetové stránky ČM

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.