Zlaté medaile roku 2015

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2015 - Sada dvou stříbrných medailí T. G. Masaryk a M. R....

2015 - Sada dvou stříbrných medailí T. G. Masaryk a M. R. Štefánik

Sada dvou stříbrných medailí Tomáš Garrigue Masaryk a Milan Rastislav Štefánik

Více informací


4 900Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Sada dvou stříbrných medailí Tomáš Garrigue Masaryk a Milan Rastislav Štefánik

 

Autor : MgA. Martin Dašek/Štefan Novotný

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 29 g (2x)

Průměr : 40 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 800 ks

Emise : říjen 2015

Ražba : Česká Mincovna a.s

Sada dvou stříbrných medailí je uložena do dárkové, luxusní, dřevěné etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Česká mincovna se rozhodla oslavit letošní 97. výročí vzniku Československa velmi originálním způsobem. Spolu se slovenskou Mincovnou Kremnica připravila unikátní projekt – sadu dvou zlatých medailí připomínající dvě velké osobnosti, které byly u zániku rakousko-uherské monarchie a zasloužily se o vznik československého státu.

Tomáš Garrigue Masaryk byl o 30 let starší než Milan Rastislav Štefánik, přesto se navzájem respektovali. Jejich vztah byl nejprve vztahem uznávaného učitele a jeho oddaného žáka, poté spolupracovníků a partnerů, staršího a mladšího přítele. Později tolik vysmívané pojmenování Masaryka „tatíček“ začal jako jeden z prvních používat právě Štefánik, i když ve slovenském tvaru „otecko“. Masaryk byl ideovým vůdcem legií coby základu budoucí československé armády, Štefánik pak vojenským organizátorem – výsledkem myšlenkového splynutí profesora sociologie a politika Masaryka a nadšeného hvězdáře a pilota Štefánika se stala Republika československá. Posmrtné osudy zakladatelů moderní státnosti Čechů a Slováků jsou si podobné: stali se váženými nebo nenáviděnými, snadno a s oblibou zneužívanými symboly.

Tomáš Garrigue Masaryk zdobí medaili od České mincovny. Portrét prvního prezidenta, od jehož narození letos uplynulo 165 let, připravil pro averz výtvarník Martin Dašek. Doplnil jej státními symboly, nápisy TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK a letopočty 1850–1937–2015. Reverzu pak autor vtiskl osobité zpodobnění rozpadu monarchie a nápis SEN NÁRODŮ SE STAL SKUTEČNOSTÍ.

Motivem medaile Mincovny Kremnica je osoba Milana Rastislava Štefánika, jehož portrét z dílny medailéra Štefana Novotného zdobí averzní stranu spolu se soudobými státními symboly a nápisy MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK a letopočty 1880–1919–2015. Reverzní strana slovenské medaile je, podobně jako u té české, věnována rozpadu monarchie a vzniku nového, nezávislého státu Slovanů.

Oba numismatické skvosty jsou uloženy v luxusní dřevěné etuji dekorované tematickým gravírováním. Exkluzivní edice připomíná zásadní milník v dějinách všech Čechů a Slováků, a potěší tak všechny sběratele historických skvostů, pro které je nákup sady dvou zlatých medailí také mimořádnou investiční příležitostí!

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.