Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

Zlatá investiční mince 50 NZD Jan Hus a John Wycliff - Proof

Zlatá investiční mince 50 NZD Jan Hus a John Wycliff - Proof

Zlatá investiční mince 50 NZD Jan Hus a John Wycliff - Proof - rok 2011

Více informací


83 000Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá investiční mince 50 NZD Jan Hus a John Wycliff - Proof - rok 2011

 

Autoři : Zbyněk Fojtů

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 62,2 g

Průměr : 40 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 1000 ks 

Emise : listopad 2011

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, dřevěné krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

 

UPOZORNĚNÍ: TUTO POLOŽKU JE MOŽNO REZERVOVAT. PO PROVEDENÍ REZERVACE BUDE OVĚŘENA JEJÍ AKTUÁLNÍ CENA A POTÉ OBJEDNÁNA U EMITENTA!!!

 

John Wycliff (asi 1320 – 31. prosince 1384) byl anglický teolog na Oxfordské univerzitě a propagátor reforem římskokatolické církve. Z jeho popudu vznikl první anglický překlad Bible (tzv. Viklefovská bible). Je považován za předchůdce protestantské reformace. Jeho spisy přiváželi do Čech pražští universitáni, mezi nimiž vynikal Jeroným Pražský. Roku 1367 byl zbaven řízení koleje v Canterbury. Wycliff se proti tomuto rozhodnutí odvolal k papeži Urbanovi V., který však rozhodl v jeho neprospěch. Roku 1377 byl obviněn, že učí bludy. Podle jeho učení (spis „Protestatio“) nesmí mít církev pozemské statky, jediným pramenem víry je Písmo svaté, papež je Antikrist a církev ho nepotřebuje. V křížových výpravách viděl jen příležitosti pro loupení a plenění. Církev by se měla řídit vzorem z dob apoštolských časů. Londýnská synoda (1382) odsoudila 24 Wycliffových vět a arcibiskup vydal příkaz k jeho sesazení z místa v Oxfordu. Jeho spisy byly spáleny. Poslední roky svého života dožil Wycliff na své faře v Lutterworthu, kde se věnoval sepisování knih a kázání.

Mistr Jan Hus (asi 1371 Husinec – 6. července 1415 Kostnice) byl římskokatolický kněz, český náboženský myslitel, reformátor a kazatel. Od roku 1398 vyučoval na pražské Karlově universitě a v letech 1409–1410 byl jejím rektorem. Ve svých náboženských pracích kritizoval mravní úpadek, v němž se ocitla katolická církev, a přejal některé myšlenky Johna Wycliffa. Katolická církev ho označila za kacíře, jeho učení za herezi a exkomunikovala jej (1411). Na kostnickém koncilu byl odsouzen jako kacíř a vydán světské moci k upálení na hranici, když odmítl odvolat své učení. V roce 1999 prohlásil papež Jan Pavel II., že lituje kruté smrti Jana Husa a uznal ho jako reformátora církve.

Na averzní straně je ve vrchní části portrét královny Elizabeth II., uprostřed pak text z Martinické bible z 15. století s iniciálou a nejstarším vyobrazením upálení Mistra Jana Husa v Kostnici. V opisu najdeme text NIUE ISLAND - 50 DOLLARS - ELIZABETH II - 2011 a nad tímto letopočtem značku České mincovny.

Na reverzní stranu autor umístil dvojportrét Johna Wycliffa a Jana Husa z tříčtvrtečního pohledu. V opisu je text JOHN WYCLIFF - JAN HUS, Fz - značka autora.

Zdroj: internetové stránky ČM

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.