Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2015 - Stříbrná medaile Karel Fiala

2015 - Stříbrná medaile Karel Fiala

Stříbrná medaile Karel Fiala - rok 2015

Více informací


890Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná medaile Karel Fiala - rok 2015

 

Autor : Martin Dašek

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 13 g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká s popisem

Náklad : 400 ks

Emise : březen 2015

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do modré kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Film Limonádový Joe aneb Koňská opera z roku 1964 má sice za sebou již více než půlstoletí existence, jeho ostrovtip a nepřekonatelné herecké výkony jsou však živé dodnes. Parodie vznikla na základě knižní předlohy Jiřího Brdečky a na filmová plátna ji přenesl režisér Oldřich Lipský.

V titulní roli nám pak ztělesnění mravnosti předvedl nezapomenutelný Karel Fiala. Při příležitost jeho 90. narozenin, které oslaví 3. srpna, připravila Česká mincovna exkluzivní emisi zlaté číslované pamětní medaile. Karel Fiala se po většinu filmu pohybuje na plátně v elegantním bílém kostýmu, je tedy těžké uvěřit, že se původně vyučil kominíkem v rodné Ostravě. Záhy však toto řemeslo opustil a následoval svůj pěvecký talent na Státní konzervatoř v Praze. Po jejím absolutoriu roku 1952 působil dvě sezony v Národním divadle a poté se na několik desítek let stal tenor sólistou Hudebního divadla v Karlíně. Vynikl například v rolích operet Rosemarie, My Fair Lady či Veselá vdova. V padesátých letech se začal objevovat rovněž ve filmu, například v titulní roli filmového přepisu opery Dalibor (1956). Účinkoval také v pohádce Dařbuján a Pandrhola (1959). Idol z něj však udělal až snímek Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964). Není bez zajímavosti, že ač sám vynikající zpěvák, jeho pěvecké party byly ve filmu přenechány začínajícímu Karlu Gottovi.

Averz medaile nese současný portrét herce a zpěváka spolu s texty Karel Fiala a 90 let. Reverz pak zdobí umělcova podobizna, jež je krásnou připomínkou jeho veleúspěšné role s nápisem Limonádový Joe a datací 1964.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.