Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2015 - Zlatá medaile Jan Perner - číslováno - Au 1/2 Oz

2015 - Zlatá medaile Jan Perner - číslováno - Au 1/2 Oz

Zlatá medaile  Jan Perner - rok 2015

Více informací


24 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá medaile Jan Perner - rok 2015

 

Autor : Luboš Charvát

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká, číslovaná

Náklad : 99 ks!!!

Emise : září 2015

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do vínové kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Jan Perner se narodil 7. září 1815 v Bratčicích v rodině mlynáře. Navzdory přání otce mu však rodinné řemeslo nepřirostlo k srdci a osudnou se mu stala technika. Vystudoval technické učiliště v Praze, jež vedl František Josef Gerstner, stavitel první koněspřežné dráhy z Českých Budějovic do Lince. Gerstnerův syn pak vedl práce na stavbě dráhy v Rusku, kde začal Perner po studiu pracovat, ovšem po neshodách s Gerstnerem Petrohrad zanedlouho opustil a po návratu do vlasti roku 1837 nastoupil na stavbu Severní dráhy císaře Ferdinanda.

Po tomto a dalších úspěšných projektech byl Perner roku 1842 jmenován vrchním inženýrem státních drah a přesvědčil Ferdinanda I., že trasa z Prahy do Drážďan povede údolím Labe. Před Pernerem pak vyvstal nesmírně náročný úkol. 20. srpna 1845 nakonec dorazily slavnostně do Prahy z Olomouce první dva slavnostní vlaky, o pár dnů později byla na této trati zahájena pravidelná osobní a o měsíc později také nákladní doprava.

Nebývale nadanému Pernerovi už však čas nedopřál další úspěchy, jelikož 9. září téhož roku tragicky zahynul ve věku 30 let následkem úrazu při návratu z inspekční cesty. Motiv averzu doplňuje nápis ČESKÁ REPUBLIKA, reverz uvádí vedle vydařeného portrétu letopočty 1815 a 2015 a jméno JAN PERNER.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.