Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2016 - Stříbrná mince 100 NZD František Josef I. a Alžběta...

2016 - Stříbrná mince 100 NZD František Josef I. a Alžběta Bavorská - 1 kg - Standard

Stříbrná mince 100 NZD František Josef I. a Alžběta Bavorská - 1 kg - rok 2016

Více informací


39 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná mince 100 NZD František Josef I. a Alžběta Bavorská - 1 kg - rok 2016

 

Autoři : Asamat Baltaev

Materiál : stříbrno - Ag 999

Hmotnost : 1000 g

Průměr : 90 mm

Provedení : Standard

Hrana : hladká

Náklad : 100 ks

Emise : listopad 2016

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, dřevěné etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Před rovnými 100 lety zemřel na zámku Schönbrunn František Josef I. S panováním nejdéle vládnoucího habsburského císaře je spojeno množství stěžejních událostí, které ovlivnily současnou podobu Evropy včetně národů Čechů a Slováků,

Rakouský panovník se dožil požehnaného věku 86 let, z toho jich 68 strávil v čele mocnářství, pro které dýchal. „Vzbuďte mě o půl čtvrté, nestihnul jsem ještě dokončit všechnu práci,“ zněla poslední slova muže, který sám sebe jednou označil za ouřadu. Nesmírně efektivní správa jeho ohromné říše mu zabrala většinu času, a v životě měl proto jen málo radostí.

Jednou z nich se stala svatba s princeznou Alžbětou Bavorskou, které nikdo neřekl jinak než Sissi. Přestože se do sebe na první pohled spontánně zamilovali, jejich vztah s postupem času ochladl. Viníkem byly tlak dvora, který mladá císařovna na rozdíl od svého manžela špatně snášela, tragické osudy jejich dětí i naprosto rozdílné povahy. Přestože byla Sissi v nadcházejícím životě Františka Josefa nestálou průvodkyní, nikdy ji nepřestal milovat. Její smrt z rukou italského anarchisty ho těžce zasáhla a nikdy se z ní zcela nevzpamatoval.

Reverzní straně mince z dílny Asamata Baltaeva, DiS., vévodí mladý císařský pár – František Josef I. s majestátním vousem v uniformě polního maršála ověšené vojenskými řády a Alžběta Bavorská v přepychových šatech s vlečkou a legendárními vlasy sahajícími až ke kolenům. Přestože se manželé drží za ruce, je mezi nimi patrný odstup, do kterého vstupuje císařské sídlo – barokní zámek Schönbrunn ve Vídni.

Averzní strana proto obsahuje nezbytné náležitosti emitenta: jméno a portrét královny Alžběty II., nominální hodnotu mince 100 DOLLARS (TVD) a rok jejího vydání 2016.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.