Smart mince roku 2018

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2018 - Stříbrná mince 2 WST Ivan Hlinka - Proof

2018 - Stříbrná mince 2 WST Ivan Hlinka - Proof

Stříbrná mince 2 WST Ivan Hlinka - Proof - rok 2018

Více informací


1 750Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Stříbrná mince 2 WST Ivan Hlinka - Proof - rok 2018

 

Autor : Petr Horák

Materiál :  stříbro - Ag 999

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 1998 ks

Emise : leden 2018

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do modré kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Ivan Hlinka zasvětil hokeji celý svůj život. Nejprve proslul jako jeden z nejlepších hokejistů československé historie a později získal nesmrtelnost jako trenér, který dovedl český národní tým ke zlatu na zimních olympijských hrách v Naganu roku 1998. Jako útočník třikrát vyhrál mistrovství světa a získal dvě bronzové medaile ze zimních olympijských her. V lize odehrál 525 zápasů, ve kterých vstřelil 342 gólů, za reprezentaci nastoupil ve 259 utkáních a nastřílel 133 gólů. Hrál na pozici centra a byl kapitánem, což mu vysloužilo jeho přezdívku „Šéf“.

Coby kouč pak vedle slavného Nagana, které je považováno za největší kolektivní úspěch v historii československého sportu, vyhrál s reprezentací mistrovství světa a stal se prvním evropským trenérem, který koučoval tým NHL po celou sezonu. Pittsburgh Penguins se pod jeho vedením probojovali až do semifinále Stanley Cupu. Čekala ho ještě řada slavných vítězství, jeho kariéru však ukončila autonehoda, při které ve věku pouhých 54 let tragicky zahynul.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.