Špičková kvalita (Proof)

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2014 - Stříbrná mince 17. listopad 1989, Proof

Stříbrná mince 17. listopad 1989, Proof - emise 12. listopad 2014

Pamětní stříbrná mince vydaná ke 25. výročí 17. listopadu 1989, Proof

Více informací


1 850Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Pamětní stříbrná mince vydaná ke 25. výročí 17. listopadu 1989, Proof - emise listopad 2014

 

Nominální hodnota : 200 Kč

Autor : Jiří Hanuš

Materiál : 925 Ag, 75 Cu

Průměr : 31 mm

Síla : - mm

Hmotnost : 13 g

Provedení : špičková kvalita (Proof)

Hrana : hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 13 g *"

Limitovaný náklad : 14.900 ks

Emise : 12. listopad 2014

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna, a.s.

Každá stříbrná mince je uložena v ochranné plastové kapsli a vložena do tmavě modré krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České národní banky.

Tuto minci nabízíme také v běžné kvalitě !!!

 

 

 

Na lícní straně mince se nachází český lev ze státního znaku Československé socialistické republiky, který je vyobrazený za mřížemi a nese na hrudi štítek se siluetou slovenské hory Kriváň a vatry. Pod vyobrazením lva jsou letopočty „1948 - 1989“.

Motivem rubové strany mince je český lev ze státního znaku České a Slovenské Federativní Republiky mezi otevřenými mřížemi, nesoucí na hrudi štítek se znakem Slovenské republiky. Autorem mince je Jiří Hanuš.

 

17. listopad 1989

    Na 17. listopad 1989 naplánovala organizace Nezávislé studentské sdružení pietní akci k 50. výročí uzavření českých vysokých škol nacisty. Akce se měla odehrát na pražském Albertově. Oficiálním účelem mělo být uctění památky Jana Opletala, avšak radikálnější části studentů mínily využít této akce k vyjádření nespokojenosti se současnou společenskou situací a k volání po změně.

    Od samého začátku demonstrace docházelo ke skandování protikomunistických hesel. Po skončení oficiální části demonstrace se dav neplánovaně vydal do centra města. Přibližně 5 000 lidí pokračovalo směrem na Karlovo náměstí. Ve snaze zastavit pochod přehradily bezpečnostní složky Vyšehradskou ulici, ale zadní část davu tlačila na předek, čímž došlo k nárůstu paniky a tlaku a policejní kordon byl protržen.

    Zablokování přístupu do centra zabránily až přivolané posily. Zadní část průvodu se potom opět dala do pohybu a přes Plaveckou ulici pokračovala v pochodu po nábřeží Vltavy až k Národnímu divadlu. Velikost davu se odhaduje na 5 až 10 tisíc lidí. Složky Sboru národní bezpečnosti měly rozkaz zabránit průvodu cestě na Hrad či na Václavské náměstí. 

    Policejní kordon zatarasil Most 1. máje, čímž zabránil davu odbočit směrem na Pražský hrad, demonstrující zahnuli na Národní třídu a pokračovali směrem na Václavské náměstí. Kordonem přehrazena Národní třída v prostoru Perštýna. Když bylo čelo demonstrace zastaveno, účastníci si sedli na zem před pořádkové jednotky. Dívky začaly spontánně zasunovat za štíty příslušníků pohotovostního pluku květiny.

    Jelikož se policejní velitelé obávali opakování předchozí situace z Vyšehradské ulice, kdy dav uzávěru obešel, došlo o čtvrt hodiny později k uzavření ulic Mikulandské a Voršilské, a k zablokování ústupu Národní třídou zpět směrem k Národnímu divadlu. y. Demonstrující pokračovali v pokojné a nenásilné demonstraci za provolávání hesel jako "Máme holé ruce".

    Přibližně ve čtvrt na devět došlo ke změně situace, kdy již nebylo možné obklíčení opustit a policejní kordon postupující směrem od Národního divadla začal prostor zahušťovat. Pohotovostní pluk veřejné bezpečnosti a Odbor zvláštního určení (tzv. červené barety) následně začaly demonstrující surově bít obušky.

    Třebaže byli účastníci demonstrace vyzývání k rozchodu, jediné únikové cesty vedly skrz tzv. "uličky", kde byli demonstranti brutálně biti. Demonstrace byla tímto způsobem násilně rozptýlena, někteří účastníci byli následně zatčeni a naloženi do připravených autobusů.

    I po rozehnání demonstrace docházelo ze strany pořádkových jednotek k napadání jednotlivců či skupinek přihlížejících. Nezávislá lékařská komise později uvedla, že 568 lidí bylo během zásahu zraněno.

Zdroj textu či obrazové části: internetové stránky ČNB

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.