Špičková kvalita (Proof)

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2002 - Zlatá mince Pozdní gotika - kašna v Kutné Hoře, Proof

Zlatá mince Pozdní gotika - kašna v Kutné Hoře, Proof

Zlatá mince Pozdní gotika - kašna v Kutné Hoře z cyklu Deset století architektury, Špičková kvalita (Proof)

Více informací


19 900Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince Pozdní gotika - kašna v Kutné Hoře, Špičková kvalita (Proof)

 

Nominální hodnota : 2000 Kč

Autor : Josef Oplíštil

Materiál : 999,9 Au

Průměr : 20 mm

Síla : 1,4 mm

Ryzí hmotnost : 1/5 oz

Hrubá hmotnost : 6,22 g

Provedení : špičková kvalita

Hrana : hladká

Limitovaný náklad : 3.300 ks

Emise : 20.03.2002

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna , Jablonec nad Nisou

Zlatá mince je uložena v ochranné plastové kapsli a následně v červené krabičce s logem České národní banky. Součástí je též certifikát pravosti ČNB.

 

Tuto minci nabízíme také v běžné kvalitě !!!

 

 

 

 

Na lícní straně je v horní části mincovního pole umístěna volná kompozice stylizovaných heraldických zvířat ze zemských znaků, českého lva, moravské a slezské orlice. Český lev je uprostřed mezi oběma orlicemi. Název státu "ČESKÁ REPUBLIKA" je v opisu při spodním okraji mince. Pod kompozicí heraldických zvířat je v řádku označení nominální hodnoty mince "2000 Kč". Při horním okraji mince je opis "DESET STOLETÍ ARCHITEKTURY", jehož jednotlivá slova jsou od sebe oddělena drobným ornamentálním dekorem.

Ústředním motivem rubové strany je vyobrazení kamenné kašny v Kutné Hoře ve stylizovaném perspektivním pohledu. Při okrajích mince je opis "POZDNÍ GOTIKA KUTNÁ HORA KAMENNÁ KAŠNA", jehož jednotlivá slova jsou podobně jako u opisu na lícní straně od sebe oddělena drobným ornamentálním dekorem. Spojené iniciály jména autora návrhu, Josefa Oplištila, jsou v levé spodní části mince. Ražbu provedla Bižuterie Česká Mincovna v Jablonci nad Nisou, jejíž značka je umístěna na lícní straně vlevo od kompozice heraldických zvířat.

 

Kamenná kašna v Kutné Hoře - pozdní gotika

    V důsledku intenzivní důlní činnosti měla středověká Kutná Hora dlouholeté problémy při zásobování pitnou vodou. Voda byla do města přiváděna z širokého okolí dřevěným několik kilometrů dlouhým potrubím, které ústilo do nádrží.

    Kolem jedné z těchto nádrží postavil v letech 1493 - 1495 Matěj (Matyáš) Rejsek, jeden z tehdejších stavitelů chrámu sv. Barbory, dvanáctiboký kamenný hranol zdobený bohatým dekorem kružeb a fiál. Někdy je tato stavba připisována pouze huti Matěje Rejska. "Kamenná kašna", jak je tato stavba nazývána, je citlivě umístěna do prostoru nynějšího Rejskova náměstí začleněného do historického jádra města. Samotná stavba patří nejen ke skvostům pozdně gotické architektury, ale navíc je i jedinečnou památkou technického charakteru.

Zdroj : webové stránky ČNB

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.