Špičková kvalita (Proof)

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2003 - Zlatá mince Pozdní renesance - štíty domů ve...

Zlatá mince Pozdní renesance - štíty domů ve Slavonicích, Proof

Zlatá mince Pozdní renesance - štíty domů ve Slavonicích z cyklu Deset století architektury, Špičková kvalita (Proof)

Více informací


15 900Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince Pozdní renesance - štíty domů ve Slavonicích, Proof

 

Nominální hodnota : 2000 Kč

Autor : ak. soch. Jiří Harcuba

Materiál : 999,9 Au

Průměr : 20 mm

Síla : 1,5 mm

Ryzí hmotnost : 1/5 oz

Hrubá hmotnost : 6,22 g

Provedení : špičková kvalita

Hrana : hladká

Limitovaný náklad : 3.500 ks

Emise : 23.04.2003

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna, Jablonec nad Nisou

Zlatá mince je uložena v ochranné plastové kaplsli a následně v červené krabičce s logem České národní banky. Součástí je též certifikát pravosti ČNB.


Tuto minci nabízíme také v běžné kvalitě !!!

 

 

 

 

 

 

Na lícní straně je v horní polovině umělecká kompozice stylizovaných zemských znaků - český lev (uprostřed), moravská orlice (vlevo) a slezská orlice (vpravo). Pod touto kompozicí je nominální hodnota mince se zkratkou peněžní jednotky. Ve spodní části je na pozadí tří typických slavonických domovních štítů název státu "ČESKÁ REPUBLIKA". V neuzavřeném opisu při okrajích mince je text "DESET STOLETÍ ARCHITEKTURY". Vyobrazení a texty doplňuje značka České mincovny v Jablonci nad Nisou, která minci razila.

Na rubové straně mince je znak města Slavonice umístěný na pozadí renesančního domu s psaníčkovými sgrafity. Přes spodní část domu je umístěn nápis "ŠTÍTY DOMŮ" a pod ním letopočet ražby. V neuzavřeném opisu při levém, horním a pravém okraji je text "POZDNÍ RENESANCE SLAVONICE". Při spodním okraji uprostřed je iniciála příjmení autora návrhu mince, akademického sochaře Jiřího Harcuby.

 

Štíty domů ve Slavonicích - pozdní renesance

    První písemná zmínka o Slavonicích pochází z roku 1260. Jako trhovou ves je na křižovatce dvou obchodních cest založili s největší pravděpodobností Vítkovci. Archeologické výzkumy potvrdily, že ještě předtím zde byla slovanská strážní osada. Z trhové vsi vyrostlo v krátké době město s vlastní farou a mnoha právy a výsadami udělenými králem. Prosperitu mu zajišťovalo zemědělství, řemesla a zejména obchod.

    Největší hospodářský vzestup zažilo město koncem 15. a v průběhu 16. století, kdy získalo podobu, kterou si víceméně zachovalo až dodnes. Specifický ráz vtiskla Slavonicím především renesanční výstavba a přestavba měšťanských domů s bohatými benátskými a lombardskými štíty, atikami s cimbuřím, arkýři, figurálními a psaníčkovými sgrafity, freskami a sklípkovými klenbami, která učinila z města jedinečný architektonický klenot. Velmi ceněné jsou sgrafitové fasády s obrazovými cykly, především biblickými.

    V době třicetileté války přišel úpadek, jenž následně ještě prohloubila epidemie moru koncem 17. století, spory s novou vrchností, která Slavonice získala po vymření rodu pánů z Hradce, přeložení poštovní cesty do Jihlavy a několik velkých požárů.

    Nový rozkvět přinesla Slavonicím až moderní doba. V srpnu r. 1961 bylo město prohlášeno městskou památkovou rezervací a historické jádro je postupně obnovováno.

Zdroj : webové stránky ČNB

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.