Stříbrné medaile roku 2016

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2016 - Stříbrná medaile apoštol Bartoloměj

2016 - Stříbrná medaile apoštol Bartoloměj

Stříbrná medaile apoštol Bartoloměj - rok 2016

Více informací


1 100Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná medaile apoštol Bartoloměj - rok 2016

 

Autor : Zbyněk Fojtů

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 13 g

Průměr : 28 mm

Provedení : standard

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 500 ks

Emise : září 2016

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě modré krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Bartoloměj, vlastním jménem Nathanael, byl blízkým přítelem dalšího apoštola – Filipa –, který jej přivedl ke Kristu. Syn Boží si na spravedlivém učedníkovi cenil zejména upřímnosti a ušlechtilosti: „Ježíš, když spatřil přicházet Nathanaela, řekl: ‚To je pravý Izraelita, v kterém není lsti.'“ Bartoloměj šířil křesťanskou víru s velkým zápalem. Úspěšně ji uvedl na Arabském poloostrově a v nynějším Turecku a některé doklady svědčí dokonce o tom, že jeho učení dosáhlo i do daleké Indie. Osudnou se mu stala apoštolská výprava do Arménie, kde zázrakem zbavil královskou dceru šílenství. Vládce, jeho dvůr i poddaní z vděčnosti uvěřili v moc křesťanského spasitele, ale pohanští kněží v čele s královým bratrem odmítli přijmout cizí víru. Apoštola zajali, krutě mučili a nakonec podrobili perskému trestu smrti – Bartoloměj byl zaživa stažen z kůže. Jeho ostatky byly v následujících staletích roztroušeny po celé Evropě, kde svatý Bartoloměj dodnes patří k nejoblíbenějším světcům. Jejich část získal také Karel IV. pro katedrálu svatého Víta.

Averzní strana medaile, představuje apoštola se svatozáří a dvěma charakteristickými atributy – knihou a koželužským nožem. Ve středověku se stala legenda o umučení svatého Bartoloměje velmi oblíbenou a příznivci jeho kultu začali svého patrona zobrazovat s nožem v pravé a vlastní kůží v levé ruce. V tomto duchu se nese také reverzní strana medaile, která je zároveň detailní studií lidské anatomie. Figura umučeného světce je pak doplněna ještě křesťanským křížem

 

Zdroj: internetové stránky ČM

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.