Stříbrné medaile roku 2018

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2018 - Sada dvou tolarů Jiří z Poděbrad a Johana z Rožmitálu

2018 - Sada dvou tolarů Jiří z Poděbrad a Johana z Rožmitálu

Sada dvou stříbrných tolarů Jiří z Poděbrad a Johana z Rožmitálu - Královské dvojice - rok 2018

Více informací


4 990Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Sada dvou stříbrných tolarů Jiří z Poděbrad a Johana z Rožmitálu - rok 2018

 

Autor : Michal Vitanovský

Materiál : stříbro - Ag 999,9g

Hmotnost : 58 g

Průměr : 40 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 500 ks

Emise : březen 2018

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Mince jsou uloženy v ochranné kapsli a společně v dřevěné dárkové etui. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny a.s.

České panovnice nebývaly jen reprezentativní, vzdělané a krásné. Nezřídka byly mimořádně schopné, silné a spolehlivé. Byly svým mocným manželům důvěrnicemi a rádkyněmi, nebály se spravovat stát v době jejich nepřítomnosti či po jejich smrti a za svou zemi dokázaly bojovat jak na politickém, tak na bitevním kolbišti.

Prvním ze sedmi velkých vládnoucích párů, kterým Česká mincovna vzdává hold prostřednictvím dvojic stříbrných tolarů, jsou Jiří z Poděbrad a Johana z Rožmitálu. Svazek dvou silných osobností byl pevný a rovný. Manželkou posledního vskutku českého krále, který spojil rozdělenou zemi a usiloval o mír v celé Evropě, se stala energická šlechtična, která neváhala osobně svolat zemskou hotovost a vytáhnout v jejím čele proti nepříteli ohrožujícímu zemi. Stejně jako Jiří byla i Johana jedinou českou královnou pocházející ze stavu domácí šlechty.

Zatímco Jiří byl kališník, Johana byla katolička – to však jejich vztahu nebránilo – právě naopak byli příkladem náboženské tolerance. Johana věrně stála při svém muži i po jeho smrti, připomínala jeho politický odkaz a podařilo se jí prosadit jeho záměr, aby se českým králem stal Vladislav Jagellonský. I ten si byl dobře vědom významu její osobnosti a byla mu velkou pomocnicí.

 

 

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.