Stříbrné medaile roku 2023

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2023 - Sada dvou tolarů Ferdinand I. Habsburský a Anna...

2023 - Sada dvou tolarů Ferdinand I. Habsburský a Anna Jagellonská - Královské dvojice

Sada dvou stříbrných tolarů Ferdinand I. Habsburský a Anna Jagellonská - Královské dvojice - rok 2023

Více informací

Sleva!
3 890Kč vč. DPH

3 990Kč vč. DPH

2 zboží na skladě

Sada dvou stříbrných tolarů Ferdinand I. Habsburský a Anna Jagellonská - rok 2023

 

Autor : Vitanovský Michal, ak. soch.

Materiál : stříbro - Ag 999g

Hmotnost : 58 g

Průměr : 40 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 500 ks

Emise : únor 2023

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrné tolary jsou uloženy v ochranné kapsli a společně v dřevěné dárkové etui. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny a.s.

Šestý historický pár, kterému vzdává hold sada dvou stříbrných tolarů České mincovny z cyklu Královské dvojice, tvoří Ferdinand I. Habsburský a Anna Jagellonská.

Na začátku 16. století mezi sebou dvě významné evropské dynastie – Habsburkové a Jagellonci – uzavřely dohodu o vzájemném nástupnictví v případě, že jeden rod vymře. Její součástí byly i svatební smlouvy. Dědic českého trůnu Ludvík Jagellonský se oženil s Marií Habsburskou. Ludvíkova sestra Anna Jagellonská pojala za muže Ferdinanda I. Habsburského. Tento sňatek byl pro ni velkým zklamáním – chtěla být manželkou Ferdinandova bratra Karla, který se stal císařem. Nakonec ale pochopila, že se na ni usmálo štěstí. Ferdinand byl oproti Karlovi laskavý, důvtipný, pohledný a věrný. Do milé a půvabné Anny se upřímně zamiloval a ona jeho city opětovala. Když pak Annin bratr Ludvík, který nezplodil žádné potomky, zahynul v bitvě s Turky u Moháče, Ferdinandovi spadlo do klína dědictví zemí Koruny české. Anna se – na rozdíl od manžela, který vládl pevnou rukou a neplnil sliby – stala oblíbenou královnou. Lid obdivoval její skromnost, zručnost a smysl pro spravedlnost. Ferdinand ji často pověřoval politickými úkoly, které sám nemohl vykonat. Protože si libovala v procházkách přírodou, nechal pro ni na Pražském hradě vybudovat velkou zahradu s letohrádkem. Anna se však dokončení romantického gesta nedočkala – zemřela krátce po porodu patnáctého dítěte. Ferdinand ji přežil o sedmnáct let a z její smrti se nikdy nevzpamatoval…

Zdroj: Internetové stránky Čm a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.