Stříbrné Smart mince roku 2019

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2019 - Stříbrná mince 1 NZD Brouk Pytlík

2019 - Stříbrná mince 1 NZD Brouk Pytlík

Stříbrná mince 1 NZD Brouk Pytlík - rok 2019

Více informací


1 190Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná mince 1 NZD Brouk Pytlík - rok 2019

 

Autor : Hradecká Irena, DiS.

Materiál : stříbro - Ag 999

Nominální hodnota : 1 NZD

Hmotnost : 10 g

Průměr : 30 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 600 ks

Emise : únor 2019

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do stříbrné papírové etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Druhá stříbrná mince České mincovny z pětidílné sběratelské minisérie, která vznikla u příležitosti 85. narozenin Ferdy Mravence, je věnována jeho kamarádovi, kterým není nikdo jiný než brouk Pytlík.

Pro umělce není větší pocty, než když se jeho dílo dostane do povědomí celé společnosti a najde si cestu do každodenního slovníku. To je případ brouka Pytlíka. Když spisovatel Ondřej Sekora postavičku vymýšlel, jistě si nepředstavoval, že se stane archetypem chvastouna, který všude byl a všechno zná. Poprvé se brouk mihl v knize Ferda Mravenec z roku 1936 a jeho jménem se dodnes označují lidé, kteří neváhají mluvit do věcí, o nichž mají v nejlepším případě povrchní znalosti. K Pytlíkovi ale nesmíme být nespravedliví. Nemá špatný charakter – právě naopak! Přestože je nešikovným teoretikem, absenci praktických zkušeností vynahrazuje zápalem, nadšením a nespoutanou tvořivostí. V pohádkových příbězích se Pytlík postupně stále více přibližuje svému kamarádovi Ferdovi a i pro něj začíná platit okřídlené heslo „práce všeho druhu“.

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.