Stříbrné Smart mince roku 2019

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2019 - Sada 3 stříbrných mincí 2 NZD Svatý Jan Nepomucký

2019 - Sada 3 stříbrných mincí 2 NZD Svatý Jan Nepomucký

Sada tří stříbrných mincí 2 NZD Svatý Jan Nepomucký - rok 2019

Více informací


4 890Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Sada tří stříbrných mincí 2 NZD Svatý Jan Nepomucký - rok 2019

 

Autor : Nebeská Lenka, Dis.

Materiál : stříbro - Ag 999

Nominální hodnota : 2 NZD

Hmotnost : 3 x 31,1g

Průměr : 37 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 500 ks

Emise : březen 2019

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Každá stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a všechny společně jsou uloženy do dřevěné kazety. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Svatý Jan Nepomucký je českým zemským patronem, ale jeho sláva sahá daleko za hranice naší vlasti. U příležitosti výročí svatořečení v roce 1729 je mu věnována třídílná sada stříbrných mincí České mincovny.
Jan Nepomucký byl zpovědníkem královny. Když se z něj král snažil vymámit tajemství své paní, Jan odmítl. Nezlomilo ho ani mučení, a tak ho král nechal shodit z Karlova mostu a utopit. Věřící, kteří jeho tělo nalezli, ho s úctou pochovali. Když bylo o tři staletí později místo jeho posledního odpočinku prozkoumáno, vydalo zázrak – zachovalý jazyk, který kdysi odmítl promluvit… Toliko legenda, ale co na to historici a antropologové? Podle zjištění dějepisců byl Jan zajat a mučen z politických příčin – jako generální vikář totiž patřil ke skupině shromážděné okolo arcibiskupa, jehož moc ohrožovala panovníka. Z důvodu tohoto nepřátelství Jan pravděpodobně ani nemohl vykonávat důvěrnou dvorskou funkci zpovědníka královny. Podle antropologických zjištění světec zemřel již v průběhu mučení a do Vltavy bylo svrženo jen jeho mrtvé tělo. A legendární jazyk, který nezetlel? Ten je prý pozůstatkem mumifikované mozkové tkáně… Ať už je pravda jakákoli, jedno je jisté – legenda o patronovi české země je po staletí zdrojem inspirace, síly a odvahy pro každého, kdo chce uvěřit.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.