Stříbrné Smart mince roku 2021

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2021 - Sada 4 stříbrných mincí 1 NZD Bazilika sv. Petra ve...

2021 - Sada 4 stříbrných mincí 1 NZD Bazilika sv. Petra ve Vatikánu

Sada 4 stříbrných mincí 4x1 NZD Bazilika sv. Petra ve Vatikánu - rok 2021

Více informací


4 950Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Sada 4 stříbrných mincí 4x1 NZD Bazilika sv. Petra ve Vatikánu - rok 2021

 

Autor : Orava Jakub, MgA. DiS.

Materiál : stříbrno - Ag 999

Hmotnost : 16 g (4x)

Průměr : 34 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 400 ks

Emise : duben 2021

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Každá zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a všechny společně jsou uloženy do dřevěné etue společně s certifikátem pravosti.

Emitent (výrobce) si vyhrazuje právo upravit cenu, náklad, technické parametry a datum emise mincí či medailí. Cena je pouze orientační. Může být upravena výrobcem dle pohybu cen drahých kovů na světových trzích.

Vatikán je s rozlohou 0,44 km² a s populací čítající 850 obyvatel nejmenším státem na světě. Jeho význam napříč dvěma tisíciletími lidské historie je však ohromný a neméně velkolepá je stavba, která se nachází v jeho srdci. Bazilika svatého Petra, která stojí na místě, kde byl apoštol umučen a pohřben, je největším kostelem světa. Jejím charakteristickým rysem je monumentální klenba. Tato kupole, která je dílem Michelangela Buonarrotiho, se tyčí do výšky 136,6 metrů a váží 14 tisíc tun. Proslulý renesanční umělec přispěl též k bohaté výzdobě interiéru svatostánku, a to sochou truchlící Panny Marie a ukřižovaného Ježíše Krista, která je známá jako Pieta. Dovnitř baziliky se vejde na 60 tisíc lidí, ale díky prostornému Svatopeterskému náměstí se může bohoslužeb zúčastnit až 400 tisíc věřících. Architektem náměstí se stal Gian Lorenzo Bernini, který byl pro baroko (podobně jako Michelangelo pro renesanci) revolučním mistrem, jenž ukázal cestu celému světu.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.