Stříbrné Smart mince roku 2021

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2021 - Stříbrná mince Artuš a Mordred - Legenda o králi...

2021 - Stříbrná mince Artuš a Mordred - Legenda o králi Artušovi 1 NZD

Stříbrná mince 1 NZD Legenda o králi Artušovi - Artuš a Mordred - rok 2021

Více informací


1 690Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná mince 1 NZD Legenda o králi Artušovi - Artuš a Mordred - rok 2021

Autor : Baltaev Asamat, DiS.

Materiál : stříbro - Ag 999

Nominální hodnota : 1 NZD

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 1.000 ks

Emise : leden 2021

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Poznámka :

Toto zboží čeká na svou ražbu. Chcete-li mít jistotu dodání tohoto titulu, neváhejte s objednávkou.

Emitent (výrobce) si vyhrazuje právo upravit cenu, náklad, technické parametry a datum emise mincí či medailí. Cena je pouze orientační. Může být upravena výrobcem dle pohybu cen drahých kovů na světových trzích.

I když je pod nánosem patnácti století lidské představivosti nemožné odlišit skutečnost a fikci, je pravděpodobné, že muž jménem Artuš doopravdy žil. Na počátku 6. století našeho letopočtu měl vést obranu Británie proti Sasům a položit základy ostrovního impéria, které přetrvalo do dnešních dní. Měl být ideálem středověkého panovníka – vzorem rytířskosti, odvahy a cti –, a tak není divu, že postavu z keltských dějin přijali za vlastní i křesťané. Každý, kdo Artušův příběh vyprávěl, pak do něj přidal něco svého. Král tak prožíval nová dobrodružství a získával nové spojence i protivníky. Artušovými nejvěrnějšími spolubojovníky se stali rytíři, kteří s ním zasedali u kulatého stolu, kde si byli všichni rovni. Byli mezi nimi například oddaný Lancelot, udatný Gawain, čistý Galahad, ale také zákeřný Mordred, kterému Artuš v době své nepřítomnosti svěřil vládu nad zemí. Král bohužel netušil, že rytíř je ve skutečnosti jeho levobočkem, který jím opovrhuje a tajně proti němu kuje pikle. Mordred ihned využil situace, ovládl hrad Kamelot a prohlásil se novým vládcem Británie. Oba králové se pak střetli v líté bitvě u Camlannu. Artuš sice s pomocí svého zázračného meče Excaliburu Mordreda skolil, ale sám byl smrtelně zraněn…

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.