Stříbrné Smart mince roku 2021

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2021 - Sada tří stříbrných mincí 2 NZD sv. Anežka Česká

2021 - Sada tří stříbrných mincí 2 NZD sv. Anežka Česká

Sada tří stříbrných mincí 2 NZD Svatá Anežka Česká - rok 2021

Více informací


5 890Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Sada tří stříbrných mincí 2 NZD Svatá Anežka Česká - rok 2021

 

Autor : Nebeská Lenka, Dis.

Materiál : stříbro - Ag 999

Nominální hodnota : 3x2 NZD

Hmotnost : 3 x 31,1g

Průměr : 37 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 500 ks

Emise : březen 2021

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Každá stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a všechny společně jsou uloženy do dřevěné kazety. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Emitent (výrobce) si vyhrazuje právo upravit cenu, náklad, technické parametry a datum emise mincí či medailí. Cena je pouze orientační. Může být upravena výrobcem dle pohybu cen drahých kovů na světových trzích.

Anežka z rodu Přemyslovců byla nejmladší dcerou krále Přemysla Otakara I., který s ní měl velké plány. O její ruku se postupně ucházeli slezský kníže, rakouský vévoda, anglický král i sám římský císař, ale Anežka, která byla po smrti otce zproštěna rodičovské poslušnosti, se rozhodla následovat největší duchovní výzvu své doby – ideál svatého Františka z Assisi. Vstup princezny do přísného řádu se stal celoevropskou senzací. Anežčiny odvahy si všimla i svatá Klára, která ji pak ve svých listech uváděla do správného chápání františkánské chudoby a odříkání. Královská dcera, která se zřekla svého postavení a majetku a založila klášter s největším tuzemským špitálem své doby, se rychle stala trvalým příkladem křesťanské lásky. Již za života byla považována za světici a po její smrti se rozvinul lidový kult, který se opíral o mnoho dosvědčených zázraků. O její svatořečení se snažila řada velkých osobností – zejména její praneteř Eliška Přemyslovna a Karel IV. –, ale jejich úsilí přineslo ovoce až o více než šest století později. Anežka Česká byla kanonizována 12. listopadu 1989 – několik dní před vyvrcholením sametové revoluce. Jako by se naplnilo dávné proroctví, které pravilo, že v Čechách nastane mír a pokoj, až bude Anežka prohlášena za svatou.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.