Stříbrné Smart mince roku 2021

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2021 - Stříbrná mince Český lev s hologramem 10 NZD - 5 Oz

2021 - Stříbrná mince Český lev s hologramem 10 NZD - 5 Oz

Stříbrná pětiuncová investiční mince 10 NZD - Český lev s hologramem - rok 2021

Více informací


9 900Kč vč. DPH

2 zboží na skladě

Stříbrná pětiuncová investiční mince 10 NZD - Český lev s hologramem - rok 2021

 

Autor : Asamat Baltaev, DiS.

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 155 g

Průměr :  65 mm

Provedení : Standard

Hrana : hladká

Náklad : 300 ks

Emise : listopad 2021

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dřevěné etue ze světlého dřeva.

Světové investiční mince bývají věnovány silným národním symbolům a ani „Český lev“, který je první ražbou svého druhu určenou pro český trh, není výjimkou. Hmotnost stříbrné mince České mincovny, která je opatřena unikátním bezpečnostním hologramem, činí pět trojských uncí.

Ve středověku, kdy se všechny mince vyráběly z drahých kovů, se mincmistři obávali padělatelů, kteří napodobovali jejich dílo, aby se obohatili. Postihy za penězokazectví byly tehdy vskutku přísné a většina dopadených zločinců přišla o život. Přestože je vysoce nepravděpodobné, že by se někdo pokusil o padělání současných mincí, opatrnosti není nikdy nazbyt, a proto v České mincovně přicházíme s inovativními řešeními. Nejnovější bezpečnostní řešení České mincovny představuje ochranný prvek pojmenovaný anglickou slovní hříčkou CZECH SECURITY CHECK [ček sekjurity ček] – volně přeloženo ČESKÝ BEZPEČNOSTNÍ PRVEK. Jedná se o ražený hologram ve tvaru štítu umístěný v dolní části reverzní strany mince. Tento hologram je prvkem nejen ochranným, ale také okrasným. Stejně jako mince samotná je věnovaný vyobrazení českého lva z dílny medailéra Asamata Baltaeva, DiS. K tomu, abyste ochranný prvek CZECH SECURITY CHECK spatřili, nepotřebujete žádné specializované zařízení – je viditelný pouhým okem. Dále ho pak můžete prozkoumat jednoduchými, běžně dostupnými pomůckami – lupou a ostrým bodovým světlem, které vám poskytne například rozsvícený blesk mobilního telefonu. Po nasvícení pod určitým úhlem se ve štítu objeví skrytý „pohyblivý“ obrazec. Zatímco pozorování holografického ochranného prvku je velmi snadné, jeho výroba je mimořádně obtížná, a tak ho nelze spolehlivě napodobit. Samotný hologram je dílem vysoce specializované české společnosti IQ Structures, která se v oblasti holografických technologií řadí mezi světovou špičku. Mimořádně technologicky náročné je i vyražení hologramu do drahého kovu tak, aby byly zachovány všechny jeho speciální efekty – kinetické či barevné. To je úkolem České mincovny…

Reverzní straně mince vévodí český lev v netradičně realistickém podání se Svatováclavskou korunou na hlavě. Nedílnou součástí reverzu je ražený hologram. Averzní strana pak předkládá orlici na štítu, která je syntézou svatováclavského, moravského a slezského dravce. Protože mince České mincovny vycházejí v licenci zahraničního emitenta, kterým je ostrov Niue, jejich averzní strana nese jeho nezbytné atributy – jméno a portrét královny Alžběty II., nominální hodnotu 10 DOLLARS (NZD) a rok emise 2021.

Mince je uložena do luxusní dřevěné etue spolu s bookletem, který vám blíže představí bezpečnostní prvek CZECH SECURITY CHECK i historii padělání mincí… V naší nabídce najdete také další varianty investiční mince „Český lev“ vyrobené ze stříbra i zlata. To vám umožní jednoduše regulovat, kolik finančních prostředků uložíte do drahých kovů.

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.