Stříbrné Smart mince roku 2022

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2022 - Stříbrná mince První umělá družice - Mléčná dráha

2022 - Stříbrná mince Mléčná dráha  - Mléčná dráha

Stříbrná mince 1 NZD Mléčná dráha - První umělá družice - rok 2022

Více informací

Sleva!
1 890Kč vč. DPH

1 990Kč vč. DPH

5 zboží na skladě

Stříbrná mince 1 NZD Mléčná dráha - První umělá družice - rok 2022

Autor : Baltaev Asamat, DiS.

Materiál : stříbro - Ag 999

Nominální hodnota : 1 NZD

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 2.500 ks

Emise : říjen 2022

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Třetí stříbrná mince ze sběratelské série Mléčná dráha je věnována prostředku, který poslal lidstvo do kosmického věku – družici jménem Sputnik 1.

Je to paradoxní, ale neuvěřitelného milníku bylo dosaženo díky válce, a to ne jedné, ale hned dvěma. Druhá světová válka nepřinesla lidstvu jen strádání, ale také mimořádný technologický pokrok. Jedním z nejnovějších vynálezů určených k ničení byly rakety. Jistě si vzpomenete na obávané sovětské Kaťuše či legendární německé střely V-2. Po válce byly tyto technologie dále rozvíjeny a vedle ničivého úkolu dostaly ještě jeden – dopravit své stvořitele do vesmíru. Tak se zrodil závod mezi dvěma supervelmocemi – SSSR a USA – a jejich dvěma ideologiemi o to, kdo sen o dobytí kosmu uskuteční jako první. Tento „vesmírný závod“ se stal jednou z klíčových událostí studené války a dne 4. října 1957 si v něm Sovětský svaz připsal první vítězství. Geniální konstruktér Sergej Koroljov tehdy na oběžnou dráhu Země vyslal první umělý, člověkem zkonstruovaný satelit. Družice sférického tvaru se čtyřmi anténami, kterou do vesmíru vynesla raketa R-7 z kosmodromu Bajkonur, dostala jméno Sputnik, tedy „souputník“. Svět se zastavil – bez ohledu na národnost či přesvědčení upínali lidé zrak k nebi v naději, že alespoň na malý okamžik zahlédnou triumf lidské vynalézavosti. Odborníci i radioamatéři z celého světa poslouchali Sputnikův signál a pomáhali sovětským vědcům získávat informace o jeho trajektorii. Lidstvo mělo svého prvního kosmického poutníka, závod o dobytí vesmíru však teprve začínal…

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.