Stříbrné Smart mince roku 2022

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2022 - Stříbrná mince Kryštof Kolumbus - Objevení Ameriky

2022 - Stříbrná mince Kryštof Kolumbus  - Objevení Ameriky

Stříbrná mince 2 NZD Objevení Ameriky - Kryštof Kolumbus - rok 2022

Více informací


1 890Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Stříbrná mince 2 NZD Objevení Ameriky - Kryštof Kolumbus - rok 2022

Autor : Horák Petr, Mgr.

Materiál : stříbro - Ag 999

Nominální hodnota : 2 NZD

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 1.000 ks

Emise : duben 2022

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Druhá stříbrná mince České mincovny z minisérie s názvem Objevení Ameriky připomíná dobrodružství janovského mořeplavce Kryštofa Kolumba.

V 15. století se sice všeobecně vědělo, že Země je kulatá, ale i tak o ní panovaly zkreslené představy. Mapy světa rozhodně nebyly úplné – známý svět složený z Evropy, Afriky a Asie tenkrát končil Čínou, kterou popsal cestovatel Marco Polo. Hranice lidského poznání se však měly co nevidět posunout, a to díky omylu cílevědomého mořeplavce… Janovský rodák Kryštof Kolumbus, který vstoupil do služeb španělské koruny s tím, že pro ni objeví novou cestu do Asie, byl nadšený kartograf a navigátor, ale špatně spočítal obvod Země. Kdyby tušil, že jeho vysněná Indie je ve skutečnosti třikrát dál, než předpokládal, nikdy by neprobádaným západním směrem nevyplul. Tehdejší lodě by neuvezly dostatek zásob a všichni jeho námořníci by zemřeli. Dne 12. října 1492 však Kolumbus dorazil k neznámému ostrovu, což ho utvrdilo v přesvědčení, že jeho výpočty jsou správné. Předpokládal, že dosáhl východního břehu Indie, a místní obyvatele proto nazval indiány. Ve skutečnosti ale objevil Bahamy. Ostrov pojmenoval San Salvador a odtud se vydal přes Kubu na ostrov Hispaniola, kde se dnes rozkládají státy Haiti a Dominikánská republika. Další Kolumbovy výpravy přes oceán vedly například na Jamajku a také ke břehům skutečné pevniny – dnešní Venezuely a Panamy. Kolumbus pro západní svět objevil úplně nový kontinent, který Evropané rychle kolonizovali, ale přesto byl až do své smrti skálopevně přesvědčený, že přistál u asijských břehů…

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.