Stříbrné Smart mince roku 2022

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2022 - Stříbrná mince Jan Hus 80 NZD - 1 kg

2022 - Stříbrná mince Jan Hus 80 NZD - 1 kg - orientační cena

Stříbrná kilogramová investiční mince 80 NZD - Jan Hus - rok 2022

Více informací

Sleva!
36 990Kč vč. DPH

37 990Kč vč. DPH

4 zboží na skladě

Stříbrná kilogramová investiční mince 80 NZD - Jan Hus - rok 2022

 

Autor : Wichnerová Majka, Ak. soch.

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 1000 g

Průměr :  90 mm

Provedení : Standard

Hrana : hladká

Náklad : 150 ks

Emise : březen 2022

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové etue ze světlého dřeve. Součástí je tét certifikát pravosti.

Majestátní stříbrné mince České mincovny, jejichž hmotnost činí celý jeden kilogram, postupně připomínají velikány českých dějin. V roce 2022 jsou věnovány mistru Janu Husovi a Betlémské kapli.

Betlémská kaple byla založena léta Páně 1391, aby se v ní konala kázání výhradně v českém jazyce. Přestože nebyla farním kostelem, byla velmi rozsáhlá. Pojala na tři tisíce věřících, kteří sem přicházeli, aby si vyslechli učené myšlenky, jež do té doby zaznívaly pouze na půdě pražské univerzity. Počet návštěvníků ze všech vrstev středověké společnosti ještě vzrostl roku 1402, kdy se kaple ujal nový správce a kazatel – mistr Jan Hus. Tento kněz a rektor Karlovy univerzity proslul jako jeden z otců křesťanské reformace. Ve svých vášnivých kázáních a učených spisech kritizoval světskou nenasytnost a mravní úpadek katolické církve – například opovrženíhodné kupčení s odpustky. V poukazování na pokrytecké praktiky mocných zašel tak daleko, že byl označen za kacíře. Výhrůžkám a klatbám navzdory však ve jménu spravedlnosti i nadále vzdoroval neomezenému a zkaženému vlivu vládnoucích stavů středověkého světa. Když se svých pravd odmítl vzdát, byl roku 1415 na kostnickém koncilu odsouzen k upálení. Neodvolal ani na hranici a pro své stoupence z řad prostých i urozených lidí se stal mučedníkem. Jeho víra, neoblomnost, a především oddanost pravdě ho sice stály život, ale zažehly plamen vzdoru, který dal lidu naději na změnu…

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.