Stříbrné Smart mince roku 2023

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2023 - Stříbrná mince Rok zajíce - Crystal Coin

2023 - Stříbrná mince Rok zajíce - Crystal Coin

Stříbrná mince 2 NZD Crystal Coin - Rok zajíce - rok 2023

Více informací


2 990Kč vč. DPH

2 zboží na skladě

Stříbrná mince 2 NZD Crystal coin - Rok zajíce - rok 2023

 

Autor : Brodská Petra, Dis.

Materiál : stříbro - Ag 999

Nominální hodnota : 2 NZD

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 50 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 1.000 ks

Emise : leden 2023

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do modré papírové etue. Součástí je též certifikát pravosti ČM a.s.

Unikátní stříbrná mince zdobená českým křišťálem „Crystal Coin“ představuje znamení čínského zvěrokruhu pro rok 2023, kterým je zajíc.

Východní zvěrokruh, který je známý také jako čínský, obsahuje dvanáct znamení – dvanáct zvířat, která představují dvanáct temperamentů s pozitivními i negativními rysy. Na rozdíl od klasického horoskopu, na který jsme zvyklí v Evropě, patří každému z těchto znamení celý jeden rok, a jakmile se všechna zvířata vystřídají, dvanáctiletý cyklus začíná nanovo… Rok 2023 je zasvěcen čtvrtému zvířeti čínského zvěrokruhu – zajícovi. Proč právě tomuto ušákovi? Legenda vypráví o Nefritovém císaři, který vládl nebesům a hledal někoho, kdo by střežil jeho palác. O přízeň císaře se ucházelo dvanáct tvorů – krysa, buvol, tygr, zajíc, drak, had, kůň, koza, opice, kohout, pes a prase. O jejich postavení v paláci měl rozhodnout velký závod. Favoritem byl silný buvol, ale netušil, že se mu na hřbetě usadila vychytralá krysa, která těsně před cílem seskočila a připravila ho o vítězství. Jako třetí dorazil mrštný tygr a jako čtvrtý hbitý zajíc, kterého do cíle popostrčil dobrosrdečný drak. Lidé, kteří se narodí pod vlivem zajíce, bývají inteligentní, prozíraví, spolehliví a tvůrčí. Přestože jsou vlídní, obětaví, citliví a diplomatičtí mohou mít sklon k náladovosti, která je ve slabých chvilkách činí nadřazenými a lhostejnými.

Zdroj: Internetové stránky ČM, a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.