Stříbrné Smart mince roku 2023

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2023 - Pán blesků - Nikola Tesla

2023 - Pán blesků - Nikola Tesla

Stříbrná mince 1 NZD Nikola Tesla - Pán blesků - rok 2023

Více informací


2 090Kč vč. DPH

4 zboží na skladě

Stříbrná mince 1 NZD Nikola Tesla - Pán blesků - rok 2023

Autor : Baltaev Asamat, DiS.

Materiál : stříbro - Ag 999

Nominální hodnota : 1 NZD

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 1.500 ks

Emise : březen 2023

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Druhá stříbrná mince ze čtyřdílné minisérie věnované geniálnímu vynálezci Nikolu Teslovi připomíná jeho převratné objevy, které mu zajistily přezdívku „pán blesků“.

Když se roku 1856 v malé chorvatské vesnici narodil chlapec, na obloze řádila bouřka. Porodní bába tvrdila, že jde o zlé znamení, ale netušila, že právě pomohla přivést na svět „pána blesků“, který s pomocí elektřiny změní chod lidských dějin… Novodobý Prométheus jménem Nikola Tesla dalece předběhl dobu – experimentoval s věcmi, o kterých se jeho současníci neodvážili ani snít. Zkrotil sílu Niagarských vodopádů a umožnil přenos elektrické energie na velké vzdálenosti. Vyvinul technologie pro bezdrátovou komunikaci, na kterých stojí rozhlasové i televizní vysílání. Umožnil vznik dálkového ovládání, neonového osvětlení, mikrovlnné trouby, radaru či řízených střel. Prožíval zvláštní psychické stavy – v záblescích světla, které se mu zjevovaly před očima, spatřoval nejrůznější vize i technické nákresy. Předpověděl příchod mobilních telefonů i nástup umělé inteligence, která změní svět. Snil o nalezení neomezeného zdroje energie a na jeho teoriích o využívání slunečních paprsků staví vědci dodnes. Přesto dějiny tohoto výjimečného muže, jehož vynálezy najdeme v každé domácnosti, přehlížejí. Byl totiž nejen geniální, ale také excentrický. Bližší než lidé, kterých se štítil, mu byli holubi. Hýřil nápady, ale nedovedl domyslet jejich praktické využití. Spoustu převratných myšlenek si ani nestačil patentovat a už se zabýval něčím jiným, ještě fantastičtějším. Protože celou jeho pozůstalost zabavila americká vláda, nejspíš se nikdy nedozvíme, jestli opravdu způsobil „tunguzskou katastrofu“, stvořil „paprsky smrti“ nebo stál za „filadelfským experimentem

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.