Stříbrné Smart mince roku 2023

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2023 - Poklady starých civilizací I. 2 NZD

2023 - Poklady starých civilizací I. 2 NZD

Stříbrná investiční mince 2 NZD - Poklady starých civilizací I. - rok 2023

Více informací

Sleva!
2 740Kč vč. DPH

2 890Kč vč. DPH

3 zboží na skladě

Stříbrná uncová investiční mince 2 NZD - Poklady starých civilizací I. - rok 2023

 

Autor : Cvengrošová Ludmila

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 42 g

Průměr :  50 mm

Provedení : Standard

Hrana : vroubkovaná

Náklad : 500 ks

Emise : únor 2023

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové papírové etuje.

Ľudmila Cvengrošová je přední slovenskou sochařkou, ale také vášnivou cestovatelkou, která navštívila památná místa po celém světě. Svou lásku k umění, cestování a všem lidským kulturám zhmotnila do podoby pamětních mincí České mincovny. V reliéfu první stříbrné mince z cyklu, který představuje poklady starých civilizací, se objevují skalní město Petra, kotlík z Gundestrupu a letící kůň z Kan-su.

  • Starověká města byla budována v blízkosti řek, které jim poskytovaly dostatek vláhy. Petra však vyrostla ve skalách Arabské pouště, kde je nouze o každičkou kapku. Jordánské město přesto dokázalo vzkvétat, za což vděčilo vynalézavosti národa Nabatejců. Tito schopní obchodníci nashromáždili obrovské bohatství, které jim umožnilo vystavět množství dechberoucích skalních domů, chrámů, amfiteátrů a hrobek. Ze všeho nejdůležitější byl ale jejich geniální zavlažovací systém. Vyčerpané karavany vezoucí vzácné zboží do Evropy nevěřily vlastním očím, když uprostřed pustiny narazily na zahrady, vinice, fontány a dokonce obrovský bazén.
  • Druidové měli v keltské kultuře mimořádné postavení. Zastávali funkci kněžích, věštců, soudců, básníků, léčitelů a učenců. Prováděli tajuplné rituály, při kterých používali nejrůznější nástroje – od srpů po harfy. Takovým posvátným předmětem byl i kotlík z Gundestrupu. Bohatě zdobená stříbrná nádoba udivuje kvalitou řemeslného provedení a bohatou uměleckou výzdobou. Dánský poklad předkládá vyobrazení keltských symbolů, zvířat, obřadů a božstev – například nejvyššího boha Dagdy, který do svého kouzelného kotle noří padlého válečníka, aby se mohl znovu zrodit.
  • V mnoha světových kulturách je kůň uctívaným symbolem. Není divu – je elegantní, a přece silný, pracovitý, a přesto nezkrotný. V úctě ho chovali i staří Číňané, což dokazuje ohromující bronzová soška, která pochází z provincie Kan-su. Toto umělecké dílo představuje ideál ušlechtilého zvířete, které je rychlejší než vítr. Kůň pádící tryskem je dokonale vyvážený – tři nohy má ve vzduchu a čtvrtou končetinou se dotýká překvapené letící vlaštovky. Anatomicky se jedná o skutečné čistokrevné plemeno jménem fergana, které svými kvalitami předčilo všechny ostatní asijské koně a vysloužilo si přízvisko „nebeské“.

Reverzní strana pamětní mince akademické sochařky Ľudmily Cvengrošové předkládá detailní vyobrazení tří pamětihodností. Skalní město Petra je zastoupeno chrámem, který je známý jako Pokladnice. Z výzdoby kotlíku z Gundestrupu si autorka vybrala scénu znovuzrození. Letící kůň z Kan‑su je vyobrazen v celé své kráse – včetně podstavce ve tvaru vlaštovky. Protože licenci k vydávání pamětních mincí České mincovny poskytuje tichomořský ostrov Niue, averzní strana nese jeho nezbytné atributy – státní znak, nominální hodnotu 1 DOLLAR (NZD) a rok vydání 2023.

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.