Zlaté medaile roku 2020

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2020 - Zlatá medaile Zahájení ražby jáchymovských tolarů -...

2020 - Zlatá medaile Zahájení ražby jáchymovských tolarů - číslováno - Au 1/2 Oz

Zlatá medaile Zahájení ražby jáchymovských tolarů - rok 2020

Více informací


39 990Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá medaile Zahájení ražby jáchymovských tolarů - rok 2020

 

Autor : Charvát Luboš

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká, číslovaná

Náklad : 99 ks!!!

Emise : leden 2020

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do vínové kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

V roce 2020 si připomínáme 500. výročí zahájení ražby jáchymovských tolarů. Jako vzpomínka na tento milník českého mincovnictví vychází půluncová zlatá medaile České mincovny, která je součástí volného cyklu nejkrásnějších nerealizovaných návrhů přihlášených do soutěží České národní banky.

V 16. století bylo České království státem s neobyčejným významem. Oplývalo totiž bohatstvím stříbra, kterého si tehdy lidé považovali snad ještě více než zlata. Jedno vydatné ložisko stříbrné rudy objevil rod Šliků v Krušných horách na západě Čech. Původně měšťanská dynastie, která se díky své mimořádné podnikavosti vypracovala mezi šlechtickou smetánku, vycítila neopakovatelnou příležitost k zisku. Evropa lačnila po českém stříbru, ale kdyby ho Šlikové chtěli vyvézt v surovém stavu, museli by z něj platit cla a daně. Mince však byly těchto poplatků ušetřeny, a tak si vychytralí šlechtici začali z dobytého stříbra razit své vlastní, a to na černo. „Falešné“ mince si lidé rychle oblíbili. Na rozdíl od zákonných platidel, ve kterých se obsah stříbra po staletí záměrně snižoval, byly totiž skutečně ryzí – obsahovaly 27 gramů čistého stříbra. Není proto divu, že Šlikové nakonec pro své podnikání získali oficiální oprávnění od Zemského sněmu. Stalo se tak roku 1520. Městečko, kde ražba šlikovských mincí probíhala, se záhy stalo jedním z nejbohatších a nejlidnatějších českých sídel. Jeho jméno bylo Jáchymov – v němčině Joachimsthal čili „Jáchymovo údolí“. Zdejším mincím se říkalo německy „joachimsthaler silber groß Denar“ – v překladu „jáchymovský stříbrný velký denár“. Neprakticky dlouhé jméno se postupně zkracovalo – nejprve na „joachimsthaler“, poté na „thaler“, a nakonec na počeštěné „tolar“. V následujících staletích se pak úspěšný standard, který zavedli Šlikové, snažil kdekdo napodobit – doma i v zahraničí – a zkomolený název tolaru dal jméno dolaru…

 Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.