Zlaté medaile roku 2020

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2020 - Dvoudukát České republiky 2020 - Pravda

2020 - Dvoudukát České republiky 2020 -  Pravad

Dvoudukát České republiky - Pravda - Mistr Jan Hus - rok 2020

Více informací


17 780Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Dvoudukát České republiky - Pravda - Mistr Jan Hus - rok 2020

 

Autor : Horák Petr, Mgr.

Materiál : zlato - Au 986

Hmotnost : 6,98 g

Průměr : 25 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 100 ks

Emise : leden 2020

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do vínové kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Pilíře českého národa – takové je v roce 2020 téma Dukátové řady České republiky. Jedním z těchto metaforických pilířů je pravda symbolizovaná osobou mistra Jana Husa, jehož tvář vévodí zlatému dvoudukátu.

Mistr Jan Hus – kněz a rektor Karlovy univerzity – proslul jako jeden z otců křesťanské reformace. Ve svých vášnivých kázáních a učených spisech kritizoval světskou nenasytnost a mravní úpadek katolické církve – například opovrženíhodné kupčení s odpustky. V poukazování na pokrytecké praktiky mocných zašel tak daleko, že byl označen za kacíře a jeho učení za herezi. Výhružkám a klatbám navzdory Hus ve jménu spravedlnosti i nadále vzdoroval neomezené a zkažené moci vládnoucích stavů středověkého světa. Přes veškeré sliby nedostal příležitost obhájit své pravdy, a když se jich odmítl zříct, byl na kostnickém koncilu odsouzen k upálení. Neodvolal ani na hranici a pro své stoupence z řad prostých i urozených lidí se stal mučedníkem. Jeho víra, neoblomnost, a především oddanost pravdě ho sice stály život, ale zažehly plamen vzdoru, který dal lidu naději na změnu…

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.