Zlaté medaile roku 2020

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2020 - Zlatá medaile Založení SUPŠ sklářské - číslováno - Au...

2020 - Zlatá medaile Založení SUPŠ sklářské- číslováno - Au 1/2 Oz

Zlatá medaile Založení SUPŠ sklářské v Železném Brodě - rok 2020

Více informací


39 990Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Zlatá medaile Založení SUPŠ sklářské v Železném Brodě - rok 2020

 

Autor : Fojtů Zbyněk, Ak. soch.

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká, číslovaná

Náklad : 99 ks!!!

Emise : červen 2020

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do vínové kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

V roce 2020 si připomínáme 100. výročí vzniku první československé ústavy a také československého Ústavního soudu. Jako připomínka klíčové události v historii naší státnosti vychází půluncová zlatá medaile České mincovny, která je součástí volného cyklu nejkrásnějších nerealizovaných návrhů přihlášených do soutěží České národní banky.
Nejdůležitější zákon Československa, který nahradil Prozatímní ústavu z roku 1918, byl po náročných jednáních schválen Národním shromážděním, a to neobvyklého data 29. února 1920. Toho dne byla založena parlamentní demokracie, na kterou jsme dodnes hrdí. Ústava však není jen pouhou definicí organizace moci v zemi. Předkládá zásadní hodnoty, principy a tradice společnosti, zaručuje občanům základní lidská práva a svobody a je deklarací jejich věrnosti. Hledí do minulosti – odkazuje se na historické okolnosti, které předcházely jejímu vzniku –, ale také do budoucnosti – vyjadřuje ambice a odhodlání chránit i budovat svou vlast. Tvůrci československé ústavy se inspirovali listinami USA, Rakouska-Uherska a Francie a přidali řadu významných inovací. Československo tak bylo mezi prvními státy, které přiznaly volební právo ženám, a bylo také mezi prvními zeměmi, které zřídily ústavní soud, jehož úkolem je posuzovat ústavnost zákonů a dodržování zásad právního státu. O pevných ústavních základech Československa svědčí fakt, že naše první ústava přestála útrapy druhé světové války a zůstala v platnosti až do roku 1948, kdy byla zrušena komunistickým režimem. Naše současná ústava na ni v mnohém navazuje…

 Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.