Zlaté medaile roku 2021

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2021 - Zlatá medaile Tři králové - Národní hrdinové

2021 - Zlatá medaile Tři králové - Národní hrdinové

2021 - Zlatá medaile Národní hrdinové - Tři králové

Více informací


9 750Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá medaile Národní hrdinové - Tři králové - rok 2021

 

Autor : Dostál Jiří, Ak. soch.

Materiál : zlato - Au 986

Hmotnost : 3,49 g

Průměr : 20 mm

Provedení : Proof

Náklad: 500 ks

Emise : březen 2021

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkového blistru.

Emitent (výrobce) si vyhrazuje právo upravit cenu, náklad, technické parametry a datum emise mincí či medailí. Cena je pouze orientační. Může být upravena výrobcem dle pohybu cen drahých kovů na světových trzích.

Tři králové nebyli jen bibličtí mudrci, kteří přišli do Betléma, aby vzdali hold novorozenému Mesiášovi. Vedle Kašpara, Melichara a Baltazara se pod tímto pseudonymem skrývá také trojice prvorepublikových důstojníků, kteří se v časech protektorátu Čechy a Morava stali klíčovými postavami protinacistického vzdoru. Hold jim vzdává zlatý dukát České mincovny z cyklu Národní hrdinové.

Tříčlenná skupina odbojové organizace Obrana národa byla tvořena podplukovníkem Josefem Balabánem, podplukovníkem Josefem Mašínem a štábním kapitánem Václavem Morávkem. Úkolem odvážných mužů, kteří odložili uniformy a odešli do ilegality, se stalo shromažďování zpravodajských informací a provádění sabotážních akcí. Tři králové vybudovali špionážní síť, která zajišťovala informace vojenského, politického a hospodářského charakteru. I zdánlivě nedůležité zprávy o tom, co se děje na železnici či v továrnách, byly klíčové pro válečné úsilí v Evropě. Svými riskantními operacemi skupina provokovala špičky pražského gestapa. Mimo jiné se podílela na bombových útocích přímo v Berlíně, přičemž atentát na Heinricha Himmlera nevyšel jenom proto, že jeho vlak měl zpoždění… Třem králům se dařilo i poté, co nacisté infiltrovali a rozbili struktury českého odboje, ale přesto se kolem nich začala stahovat smyčka. Jako prvního gestapo dopadlo Balabána a poté byl zatčen Mašín. Oba se bránili a byli zraněni při přestřelce, oba byli bezvýsledně mučeni a oba byli nakonec popraveni. Osamocený Morávek pokračoval v boji proti nacistům, ale při pokusu o osvobození kolegy odbojáře byl zraněn a před dopadením dal přednost sebevraždě.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.