Zlaté medaile roku 2021

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2021 - Zlatá medaile Jizerské hory a Muhu - Strážci Českých hor

2021 - Zlatá medaile Jizerské hory a Muhu - Strážci Českých hor

Zlatá medaile Jizerské hory a Muhu - Strážci Českých hor - rok 2021

Více informací


39 990Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Zlatá medaile Jizerské hory a Muhu - Strážci Českých hor - rok 2021

Autor: Wichnerová Majka, Ak. soch.

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká, číslovaná

Náklad : 100 ks

Emise : duben 2021

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Podle lidových pověstí se o naše pohoří starají nadpřirození ochránci. K lidem, kteří se k horám chovají s úctou, jsou tito duchové laskaví a velkorysí, ale jakmile horské přírodě někdo ublíží, se zlou se potáže… První takovou bytostí, kterou představuje zlatá medaile z cyklu Strážci českých hor, je Muhu. Ten je vládcem Jizerských hor, které jsou domovem České mincovny.

Jizerské hory
byly dlouho osiřelé – neměly patrona, který by je chránil a dával pozor na zdejší lid. Až jednoho dne se jich zželelo dvěma mocným duchům. Krakonoš, který vládl v Krkonoších, a Rampušák, jehož královstvím byly Orlické hory, za pomoci kouzel stvořili mlžnou bytost, která vystoupila z puklé skály. „Měla na sobě namodralý plášť, jehož knoflíky byly z jizerského safíru, a ve tváři vodové oči, ne nepodobné tůním na Čihadle nebo Knajpě. Voněla již z dálky jehličím a měla dlouhé prsty, podobné kořenům buků, které nevyvrátí ani ta největší vichřice. Když se jimi duch dotkl země, cítil každý její sebemenší záchvěv, i když přicházel až od Bílého Potoka nebo Černické skály,“ praví pověst. Stvořitelé dali novorozenému duchovi za úkol, aby dohlížel na svou zem a spravedlivě trestal i odměňoval její obyvatele. Chybělo mu už jenom jméno, když v tom se z lesa ozvalo táhlé soví zahoukání: muhúúú…

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.